Inga stilpoäng för Kyrkslätt men en fjäder i hatten för Lotta

IMG_7344
Lotta Bäck har fört bildningshärvan i Kyrkslätt till Helsingfors förvaltningsdomstol.

Lotta Bäck, ordförande för Kyrkslätts lärarförening, belönas med utmärkelsen ”En fjäder i hatten” för sitt engagemang kring strulet med den svenska skolförvaltningen i kommunen. Utmärkelsen delas ut till eldsjälar i FSL:s lokalföreningar.

-Lotta, du är beundransvärd. Du tog tag i det felsteg som man upplevde att hade gjorts i Kyrkslätt, sade FSL:s förbundsordförande Inger Damlin när hon överräckte utmärkelsen.

-Det känns fint. Det har varit mycket att göra det här året. Men det har funnits ett stöd och folk har ställt upp i den här frågan. Jag har inte varit ensam, vi har gjort det här tillsammans, sade Lotta Bäck.

Lotta Bäck gratuleras av förbundsordförande Inger Damlin med anledning av utmärkelsen En fjäder i hatten. Foto: Mattias Fagerholm

Som tidningen Läraren har rapporterat har det varit många svängar kring skolförvaltningen i Kyrkslätt. I korthet handlar det om att den svenska skolförvaltningen införlivades med den finska och att en utbildningsdirektör utan kunskaper i svenska anställdes. Utbildningsdirektören skulle trots bristande språkkunskaper ansvara för den svenska utbildningen i kommunen.

Det här fick Kyrkslätts lärarförening att resa ragg. Man befarade att det svenska skulle komma i skymundan då förvaltningen i praktiken blev helfinsk. Tillsammans med föräldraföreningarna lämnade man in ett rättelseyrkande och lärarföreningen riktade också ett klagomål till riksdagens justitieombudsman.

Senare backade Kyrkslätt och den svenska skolförvaltningen flyttade bort från den finska och bildar nu en egen enhet. Lärarföreningen har ändå inte släppt frågan utan man har tillsammans med föräldraföreningarna lämnat in ett besvär till Helsingfors förvaltningsdomstol.

– Att man nu ryckte ut den svenska enheten betyder inte att man gjorde rätt från första början, säger Bäck.

Minskat timantal?

Trots att lärarföreningen har vunnit en delseger i skolförvaltningsfrågan så kan man inte vila på lagrarna. Ett orosmoln som har seglat upp i Kyrkslätt är planerna på att skära ner antalet undervisningstimmar till ett minimum. Tidigare har man haft utökat timantal exempelvis inom språkundervisningen. Lärarföreningen kommer att närma sig beslutsfattarna i frågan.

-Vi vill att man reder ut vilka konsekvenserna blir. Det här kan påverka våra lärartjänster, säger Lotta Bäck, och konstaterar att man i vissa finska skolor i kommunen rätt frikostigt kan dela undervisningsgrupperna.

Problem med inomhusluften

Ett annat orosmoln är problem med inomhusluften. Winellska skolan är utlokaliserad i temporära utrymmen då bygget av ett nytt skolcampus är på gång. Man verkar bland annat i vad som tidigare har varit finska Kirkkoharjun koulus utrymmen. Redan tidigare har det konstaterats vara problem med inomhusluften i Kirkkoharjun koulu och det är inte så konstigt att en del lärare fått symptom.

Det finns alltså mycket att bita i för Lotta Bäck. Själv skulle hon gärna trappa ner en smula och låter förstå att hon nog kan fortsätta i lärarföreningens styrelse, men gärna ser hon att någon annan tar över ordförandeskapet. Bäck kommer att ta plats i FSL:s fullmäktige efter Ann-Britt Romar som lämnade sin post som huvudförtroendeman i Kyrkslätt för att bli HR-chef i Ingå.

De belönas med En fjäder i hatten

Borgå lärarföreningLena Törnqvist
Björneborgs lärarföreningIsabella Ojanperä
Esbo-Grankulla lärarföreningYvonne Silvander
Finlands svenska lärarstuderandes föreningHilda Jungar
Hangö svenska lärarföreningTove Heinonen
Helsingfors svenska lärarföreningPia Pujol
Jakobstad-Larsmo lärareAnita Wisén
Karleby svenska lärarföreningNancy Bäck
Kimitobygdens lärareMadeleine Karlsson
Korsholms svenska lärarföreningPia Törmä
Kristinestads lärarföreningBeatrice Krook
Kronoby lärarföreningJan Höglund
Kustvägens lärarföreningBerndt Schauman
Kyrkslätts lärarföreningLotta Bäck
Lovisanejdens lärarföreningTove Heinonen
Malax-Korsnäs lärarföreningCamilla Willberg
Närpes-Kaskö lärarföreningGun Nordström
Nykarleby lärarföreningHarriet Nybäck
Pedersöre lärarföreningMaria Hagberg
Raseborgs lärarföreningCamilla Holmström
Sibbo lärarföreningRebecka Backman
Svenska lärarföreningen i UleåborgNina Majala
Tammerfors svenska lärarföreningSabina-Lindholm Järvinen
Vanda svenska lärarföreningIsto Rajala
Vasa svenska lärarföreningJenny Teir
Väståbolands lärarföreningJeanette Lindroos
Åbo lärarföreningAnu-Katja Nurmi
Ålands lärarföreningSara Kemetter
Ålands gymnasielärareConny Karlsson
Ålands lärare i småbarnspedagogikAlexandra Andersson

Text och foto: Mattias Fagerholm