Regeringen backar inte men Orpo vill se förhandlingar om exportmodellen

petter orpo statsrådet
Regeringen backar inte, menar statsminister Petteri Orpo.

Regeringen ger inte efter och därmed inleds också de aviserade politiska strejkerna på måndag. Det var kontentan när statsminister Petteri Orpo träffade arbetsmarknadsparterna. Däremot hoppas statsministern att parterna kan återvända till förhandlingsbordet när det kommer till den exportdrivna arbetsmarknadsmodellen.

Det verkade råda rätt stor enighet om att det är bättre att avtala om en arbetsmarknadsmodell, framom att driva frågan lagstiftningsvägen. Det betonade också Petteri Orpo och arbetsminister Arto Satonen. Om det blir några förhandlingar hänger dock långt på FFC, som lämnade förhandlingarna före årsskiftet. En förutsättning för förhandlingar är att även FFC-förbunden medverkar.

Statssekreterare Mika Nykänen ska nu sondera vilka möjligheterna för förhandlingar är. FFC:s ordförande Jarkko Eloranta gav idag (8.3) inget besked om FFC kan tänka sig att ta plats vid förhandlingsbordet, han vill först höra Nykänen.

OAJ:s ordförande Katarina Murto var tillfreds med att statsministern gjorde en ansats att öppna den gordiska knuten på arbetsmarknaden. Men hon hade gärna sett att man redan under mötet hade kunnat enas om förhandlingar. Läget är svårt men jag hoppas att alla hörsammar statsministerns vädjan, sade Murto.

Turerna på arbetsmarknaden har varit många under veckan. Tidningen Läraren summerar här de viktigaste händelserna:

Måndag 4.3 – Orpo bjuder in till diskussioner

I början av veckan väcks en förhoppning om att knuten på arbetsmarknaden ska kunna lösas. Statminister Petteri Orpo bjuder nämligen in arbetsmarknadsparterna till diskussioner på Villa Bjälbo på fredag (8.3). På agendan står den exportdrivna arbetsmarknadsmodellen.

OAJ:s ordförande Katarina Murto välkomnar Orpos invit. Statsministern har ansvar för och möjlighet att lösa arbetsmarknadskrisen, menar Murto. OAJ har hela tiden flaggat för fortsatta förhandlingar och inte tagit till så offensiva organisatoriska åtgärder.

OAJ har ändå inte accepterat regeringens planer på en exportdriven modell och efter beskedet att frågan drivs framåt lagstiftningsvägen svarade OAJ med att ta ut lärarna inom småbarnspedagogik i huvudstadsregionen i en politisk strejk 31.1. Några utökade strejkåtgärder finns för tillfället inte på agendan.

Tisdag 5.3 – FFC: ”Regeringen vill inte förhandla”

Fackcentralen FFC:s svar kommer som ett brev på posten. Ordförande Jarkko Eloranta säger att man inom FFC är beredd att kompromissa. Vi har kommit nästan över hela Långa bron för att komma regeringen till mötes, menar Eloranta. Enligt FFC har man kommit med en rad kompromissförslag men regeringen har slagit dövörat till och inte visat något intresse för förhandlingar.

FFC nöjer sig fortfarande inte med att det enbart är den exportdrivna modellen som står på agendan. I december lämnade FFC förhandlingarna eftersom regeringen vägrade ta in också de övriga arbetsmarknadsfrågorna i diskussionen.

Vi har kommit nästan över hela Långa bron för att komma regeringen till mötes, menar FFC-basen Jarkko Eloranta.

Onsdag 6.3 – Omfattande strejkvarsel

FFC skruvar upp trycket på arbetsmarknaden rejält genom att varsla om två veckors politiska strejker från och med måndag 11.3. Strejken drabbar bland annat den tunga processindustrin, godstrafiken på räls samt logistiken i hamnarna. Det är exportindustrin som är i skottgluggen när FFC-förbunden skrider till åtgärder.

Tanken är att skapa press på regeringen. Om man på fredag visar upp kompromissvilja och är beredd att inleda en äkta dialog är facket redo att dra tillbaka de aviserade åtgärderna.

Torsdag 7.3 – Satonens förtroende i vågskålen

Riksdagens frågestund blir rena rama pajkastningen. Oppositionen beskyller regeringen för att ha förorsakat kaoset på arbetsmarknaden med sin diktatpolitik. Regeringen hävdar å sin sida att skulden ligger hos facket och vänsteroppositionen.

Arbetsminister Arto Satonens (Saml) förtroende vägs i riksdagen. Han beskylls för att ha gett falsk information om hur den svenska modellen för att begränsa strejkrätten ser ut. Satonen får fortsatt förtroende i omröstningen.

Enligt Finlands Näringsliv EK med vd Jyri Häkämies i spetsen kommer notan för strejken att uppgå till över en miljard euro. Mikael Pentikäinen vid Företagarna i Finland säger att strejken är ansvarslös med tanke på Finlands ekonomiska situation.

Fredag 8.3 – Orpo vill se förhandlingar om exportmodellen

Statsminister Petteri Orpo vädjar till facket att blåsa av strejkerna. Men FFC:s Jarkko Eloranta vidhåller att strejkerna genomförs. Orpo hoppas också att man förhandlingsvägen ska kunna nå en enighet hur en exportdriven arbetsmarknadsmodell kunde se ut. Det förutsätter dock att alla parter är med kring förhandlingsbordet. Statssekreterare Mika Nykänen ska nu utreda vilka förutsättningar det finns för förhandlingar.

Text: Mattias Fagerholm