Orpo bjuder in till diskussioner – FFC dämpar förväntningarna

eloranta beskuren
Jarkko Eloranta säger sig vara beredd att kompromissa men regeringen slår dövörat till.

Statsminister Petteri Orpo har bjudit in arbetsmarknadsparterna till diskussioner på fredag (8.3). Det finns dock en risk för att samtalen inte blir speciellt fruktsamma. FFC meddelar nämligen att man inte är beredd att enbart diskutera en ny arbetsmarknadsmodell, vilket är statsministerns agenda.

En liten ljusglimt på den tillknäppta arbetsmarknaden är Petteri Orpos inbjudan till Villa Bjälbo för att diskutera hur en exportdriven arbetsmarknadsmodell kunde se ut. Lärarfacket OAJ har hela tiden flaggat för fortsatta förhandlingar och OAJ:s ordförande Katarina Murto välkomnar Orpos invit. Statsministern har ansvar för och möjlighet att lösa arbetsmarknadskrisen, menar Murto.

Lätt kommer det nog ändå inte att bli att nysta upp knuten. Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC nöjer sig nämligen fortfarande inte med att enbart diskutera exportmodellen. Före jul lämnade FFC förhandlingarna eftersom regeringen vägrade ta in också de övriga arbetsmarknadsfrågorna i diskussionerna.  

– Vår åsikt har inte förändrats i den här frågan, sade FFC:s ordförande Jarkko Eloranta på dagens (5.3) presskonferens.

Strejkrätten och de lokala avtalen är så viktiga att det inte finns förutsättningar för förhandlingar om inte de finns med på bordet, menade han.

Jarkko Eloranta betonade ändå att diskussioner med regeringen har förts och att man inom FFC är beredd att kompromissa.

– Vi har kommit nästan över hela Långa bron för att komma regeringen till mötes, sade Eloranta.

Eloranta menar att FFC till exempel kan tänka sig en nedtrappning av det inkomstrelaterade arbetslöshetsstödet om sänkningen sker senare och en reform i anslutning till de lokala avtalen förutsatt att förtroendemännens ställning stärks.

– Vi vill inte att det lokala avtalandet ska bli arbetsmarknadens taxireform. Att det fungerar på pappret men inte på Järnvägstorget, sade Eloranta.

Enligt FFC-basen har man alltså försökt hitta lösningar men regeringen har inte varit intresserad av att diskutera frågan.

Eloranta ville inte uttala sig om vilka konfliktåtgärder som eventuellt är att vänta, men FFC har bjudit in till en ny presskonferens 6.3 under rubriken ”kommande arbetsmarknadsåtgärder”.

Text och foto: Mattias Fagerholm