Rektorerna engagerade men utmattade

fsl_bildbank_204
Rektorskapet i ett nötskal: Stimulerande men utmattande.

Rektorerna i Finland är engagerade och de upplever att de gör ett värdefullt jobb. Men många rektorer löper risk för att drabbas av arbetsutmattning. Det framgår av den rektorsbarometer som Finlands rektorer rf har låtit göra.

Enligt barometern känner över hälften (55,4 procent) av rektorerna ett engagemang i sitt jobb. De upplever att de får nya utmaningar och att de har en möjlighet att utvecklas.

­- Det är viktigt att vi får specifikt forskningsmaterial om rektorernas välmående. En engagerad och motiverad rektor påverkar hela inlärningsmiljön, säger Antti Ikonen, ordförande för Finlands rektorer.

Medaljens baksida: utmattning

Kartläggningen visar även på en lite mer dyster sida av rektorskapet. 11,5 procent av rektorerna är utmattade och 33,4 procent är i riskzonen för att drabbas av arbetsutmattning.

– Till exempel den nya läroplanen upplevs som utmanade, säger Katriina Salmela-Aro, professor i pedagogik.

Fortbildning bristvara

Antti Ikonen vid Finlands rektorer vidhåller att rektorernas förändrade arbetsbild ger utslag i barometern. Arbetsmängden har ökat och arbetsuppgifterna har blivit mer mångfacetterade.

– Den finska skolan har i första hand utvecklats med läraskapet för ögonen och man har inte fokuserat tillräckligt på rektorernas grundutbildning eller fortbildning, säger Ikonen.

Rektorbarometern har gjorts av Katariina Salmela-Aro och hjärnforskare Minna Huotilainen och är en del av det internationella Principal Health and Wellbeing forskningsprojektet.