När Bennäs skola stängdes

bennäs parad
För ett par veckor sedan måste Bennäs skola stängas på grund av ett konstaterat fall av coronaviruset. Klassläraren Lillemor Andersson-Kanckos var den enda som inte försattes i karantän.

Då en person som vistats i skolan smittades av corona stängdes hela Bennäs skola för en dag och lärarna försattes i karantän. Bara Lillemor Andersson-Kanckos fick jobba kvar. Coronaviruset breder ut sig i Österbotten.

– Jag har nästan minnesluckor från dagarna efter. Att råka ut för coronaviruset medför otroligt mycket press och stress. Det har onekligen varit en omvälvande tid för oss alla, säger Maria Östberg, rektor för Bennäs skola.

Det var sent på kvällen tisdagen den 6 oktober som Östberg fick beskedet att en person som vistats i skolan var smittad av coronaviruset. I samråd med regionens smittskyddsläkare och bildningsdirektör beslöt de att stänga skolan dagen därpå.

– Vi var tvungna att reda ut vilka som hade blivit exponerade och därför stängde vi skolan på onsdagen. Den dagen kartlades vilka som hade blivit utsatta och måste hamna i karantän.

På torsdagen återgick förskolan, som finns i samma byggnad, och årskurserna 1-2 till närundervisning. På måndagen välkomnades årskurserna 3-4 till närundervisning medan årskurserna 5-6 var i karantän fram till den 15 oktober

– Alla beslut om vilka som fick återgå till närundervisning fattades av smittskyddsläkaren, säger Östberg.

Nästan alla lärare i karantän

Östberg hamnade tillsammans med nästan alla lärare i karantän på grund av att de hade exponerats. Den enda i kollegiet som inte var på plats samtidigt som den smittade var klassläraren Lillemor Andersson-Kanckos, som därmed var den enda läraren som fick vara på plats på torsdag och fredag.

– Det var en konstig upplevelse att vara här ensam när alla andra var i karantän. Vi var ju tvungna att plocka ihop allt material i påsar, skriva namn på och lägga det utanför dörren så att föräldrarna kunde hämta.

– Det kändes inte roligt att vara här och personligen tycker jag att skolan kunde ha varit stängd hela den veckan, säger hon.

Mycket stressande

På torsdagen undervisade hon årskurs 1 medan en timlärare, som enbart jobbar just den veckodagen i skolan, hade årskurs 2. På fredagen fick hon hjälp av en vikarie som undervisade årskurs 2.

– Som lärare blir man skärrad när man råkar ut för en sådan här händelse. Allt kom så hastigt och man tänker att det inte kan drabba oss, men så sker det ändå! Det har varit mycket stressande, säger Andersson-Kanckos.

Hon får medhåll av Maria Östberg som beskriver kvällen när beskedet kom som smått kaotisk.

– Vi hade virtuellt möte med lärarna och efter klockan 22 gick meddelandet ut till föräldrarna via Wilma. Följande dag tidigt på morgonen tog alla klasslärare kontakt med de föräldrar som inte hade läst meddelandet. Och hela onsdagen ringde telefonen konstant och det var många meddelanden som skickades den dagen, berättar hon.

Arga telefonsamtal

Hon berömmer också kollegernas och sin chefs inställning och handlade.

– Alla har jobbat mycket hårt och jag förstår att många säkert har känt en stor stress. Det har krävt mycket av hela personalen och mig att organisera den här perioden. Tur i oturen var att vi hade en lärare och en timlärare som kunde vara i skolan förra veckan samt att vi också nu har tillgång till några övriga timlärare och en vikarie utifrån eftersom nästan alla av oss är i karantän.

En smitta av ett potentiellt dödligt virus med efterföljande beslut om att stänga en skola och försätta lärarna i karantän blir också en mycket stor sak för en liten ort som Bennäs. Skolan har 68 elever och de flesta känner varandra och det gör att en del kan agera i affekt.

– Det förekommer mycket rädsla när något sådant här sker. De flesta föräldrarna har tackat för att vi har gett ut saklig information men andra har varit upprörda och oroliga över att smittan fanns i skolan. Det har blivit en del arga telefonsamtal och det har varit jobbigt, säger Östberg.

Men hon poängterar att det som rektor och lärare är viktigt att vara medveten om att ett sådant här fall hamnar under smittskyddslagen.

– Det innebär att vi inte får ge ut viss information trots att en del kanske kräver det. För mig är det olagligt att ge ut information om vem som är smittad, vilket är viktigt att komma ihåg.

Bättre förberedda

Efter höstlovet, när också årskurserna 5–6 återigen kommer tillbaka, hoppas Andersson-Kanckos och Östberg att Bennäs skola kan återgå till normal närundervisning. Men de är också medvetna om att det på grund av den stora spridningen av corona i Österbotten kan bli aktuellt med nya fall. Skillnaden nu är att de känner sig bättre förberedda.

– Den här händelsen har gett nya insikter. Som exempel har vi lärare nu ändrat rutiner så att vi inte alla dricker kaffe samtidigt. Trots att vi är fysiskt i skolan håller vi möten virtuellt. Vi måste helt enkelt vara bättre förberedda, säger Andersson-Kanckos.

– Vi är bättre förberedda nu och ska nu försöka återgå till en normal skolvardag. Det är också viktigt att inte peka finger och döma varandra.

Ingen får känna sig utsatt, fortsätter Östberg.

Hon har också skrivit ner råd om hur rektorer kan förfara vid plötsliga utbrott som hon ska delge andra rektorer i regionen. Östberg anser också att en rektor bör befrias från undervisning när smitta konstateras i en skola.

– Det är så mycket praktiskt som måste ordnas och därför hinner man som rektor inte med undervisning de kommande dagarna efter en sådan här händelse. Det är min åsikt.

Tills vidare har ingen annan skola inom den grundläggande utbildningen i denna region tvingats stänga tillfälligt. Sursik skola har haft ett fall av covid-19 men det påverkade inte undervisningen på grund av höstlovet och karantänstiden för de som berörts löpte ut i söndags.

Text och foto: Christoffer Thomasfolk