Inger Damlin

Allt börjar med en bra lärare

Alla har vi minnen av bra lärare. Bra lärare som gått bredvid oss en bit på vägen. Lärare som varit möjliggörare eller varför inte vägvisare i någon mån.

En sen fredag eftermiddag sitter jag igen i tåget och knackar på min dator då jag plötsligt hör någon säga: Hej Inger, kommer du ihåg mig?

Framför mig står en nu vuxen man, elev åk 3 anno 1999. Men klart jag kommer ihåg honom. Vi snicksnackar om vad det blivit av honom. Och jag njuter av att höra att han utnyttjat sin konstnärliga potential. Det han säger gör mig både glad och stolt. Han avslutar med orden: Du var en bra lärare, du såg mig.

Det samtalet har följt mig under veckan. Känslan av att få uppskattning för det man gör är en underbart värmande känsla som sprider sig ända ut i tårna. Den där känslan som stärker ens självkänsla och som ger tro framåt.

Känslan då man får uppskattning för det jobb man gör är guld för lärare och rektorer, guld för skolan och guld för framtiden.

Och att själv ge uppskattning värmer minst lika gott. Ni vet det där ögonblicket då man ser att uppskattningen faktiskt sitter rätt och gläder.

Vi bygger inte framtiden genom att plocka fram fel och misslyckanden. Vi bygger framtiden genom att konkret lyfta fram läraruppdragets kärna och vikten av att det finns lärare som levererar. Offentligt anställda är samhällets ryggrad också i mångkrisandets tidevarv.

Därför är klappen på axeln av föräldern, heja-ropet från kommunpolitikern och tummen upp från fina elever och studerande det bästa individen kan göra för läraren, och för framtidens skola.

Skolvardagen är fylld av överraskningar. Ingen dag är den andra lik. I dagens mångkrisande samhälle omges barn och unga av osäkerhet som är svår att handskas med. Men trygghet är en förutsättning för lärande. Därför måste vi värna om lärarna som skapar trygghet och stabilitet genom sin närvaro i skolvardagen. Lärarna som ser varje elev och visar väg.

Det är lätt att glömma det enormt viktiga uppdrag som lärarskap verkligen innehåller. Det är ett betydelsefullt uppdrag för individen, men ur ett bredare perspektiv även ett viktigt samhällsuppdrag.

Ett konkurrenskraftigt land måste värna om sin utbildning. Det finns ingen genväg till framgång. Och allt, ja allt börjar med att varenda en av oss får lyckan av att bli sedd och hörd inte bara hemma utan även i skolan. Allt börjar med en bra lärare.