Medlingsbud i de kommunala förhandlingarna

vuokko-piekkala400
Riksförlikningsman Vuokko Piekkala vill ha svar 30.4

Riksförlikningsman Vuokko Piekkala har gett ett medlingsbud i de kommunala avtalsförhandlingarna. Det torde röra sig om löneförhöjningar som följer den allmänna linjen och som förpassar kiky-timmarna till historien. Stalltipset är att vårdfacken förkastar budet.

Det blev dussinet fullt om man räknar antalet medlingsförsök innan Vuokko Piekkala kom till skott med ett medlingsbud. Innehållet är inte offentligt, men det torde röra sig om ett avtal på 23 månader och löneförhöjningar som följer den allmänna linjen. Enligt uppgift försvinner de så kallade kiky-timmarna.

Tumme upp eller tumme ner på vappen

Senast torsdag 30.4 kl 12.00 vill riksförlikningsmannen veta om parterna godkänner eller förkastar medlingsbudet. För lärarnas del innebär det att OAJ:s styrelse, men även inkomst- och lönepolitiska utskott skall godkänna budet. Det skall också få grönt ljus avförhandlingsorganisationen FOSU:s styrelse.  Det är FOSU (Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade) som företräder lärarna i förhandlingarna. Olli Luukkainen är ordförande för både OAJ och FOSU.

–  För att kunna godkänna budet måste det innehålla många av de huvudmålsättningar vi hade inför hela förhandlingsrundan, säger Linda Felixson, vice ordförande i FSL och även medlem i OAJ:s inkomst- och lönepolitiska utskott.  

Vårdfacken förkastar?

Allt sedan förhandlingarna inleddes har det blivit allt mer påtagligt att vårdfacken Tehy och Super inte riktigt är med på noterna till alla delar. Förhandlingsorganisation Sote rf förband sig inte, så som de övriga avtalsparterna, att försöka nå ett avtal före valborg. Tvärtom flaggade man för att helt och håller avbryta förhandlingarna på grund av coronakrisen. En del irritation inom arbetsgivarorganisationen KT men också bland de övriga fackförbunden väckte också vårdarnas lönekrav som ansågs vara ohemult höga. Därför är också stalltipset att Sote kommer att förkasta Piekkalas bud. Och andra sidan har samtliga förhandlingsparter gått med på att föra medlingsbudet till sina respektive beslutande organ, vilket tyder på att det finns förutsättningar för att budet godkänns.

Rent spekulativt kan man tänka sig att Tehy och Super inte har någon större brådska med att sluta ett avtal. Under den pågående coronapandemin är det nämligen i praktiken omöjligt att ta till konfliktåtgärder för att driva igenom sina krav. Vårdfacken kräver ett löneprogram som under 10 års tid skulle ge 1,8 procent mer än den allmänna linjen årligen.

Om Sote förkastar medlingsbudet är det fullt möjligt att FOSU återupptar förhandlingarna med Kommunarbetsgivarna KT samt förhandlingsorganisationen JAU (Julkisen alan unioni). OAJ har signalerat att man är beredd att fortsätta förhandla också utan vårdfacken.

Läs också:

Ledartext: Tehy på tvären