Distansundervisning på Åland

IMG_4366
Det finns inga andra alternativ, säger Karsten Steiner.

På Åland var man ursprungligen inställd på närundervisning efter jullovet men då incidensen sköt i höjden tänkte landskapsregeringen om och man fattade den 5.1 beslut om att gå in för distansundervisning fram till den 23.1.2022 för eleverna i årskurs sju och uppåt.

Karsten Steiner, ordförande för Ålands lärarförening, hade gärna sett att man gått in för distansundervisning i hela lågstadiet, åtminstone från årskurs 4.

Varför distans hela vägen?

– Vi måste se på de lokala förhållandena. På Åland gick incidensen från ingenting till 4000. Vi befinner oss plötsligt i ett skarpt läge, säger Steiner.

– Distans är den absolut sista utvägen. När jag ser på frågan med arbetarskyddsglasögon är det rött hela vägen på riskbedömningen. Riskerna för att öppna skolan för närundervisning är alldeles för stora.

Så det finns inga andra alternativ?

– Nej, det finns det inte. Tidigare föll bomberna utanför Ålands gränser, men nu faller de också här. Inte skickar du ut folk i det läget, man går in i skyddsrummen. Just nu är hemmet ett skyddsrum. Det finns ingen orsak att skicka ut någon, varken lärare eller elever.

– Vi måste se vår roll i att hjälpa till att vi får slut på spridningen. Smittspridningen bara ökar. Enligt landskapsläkaren kommer smittorna inte att minska de närmaste veckorna.

Till exempel THL rekommenderar närundervisning. Hur ser du på det?

– Vi får acceptera att skador kommer att uppstå. Jag är fullt medveten om det. Men skador uppstår också om hela samhället rasar. När vi går in för distansundervisning kommer mer resurser för att reparera skadorna att behövas.

Hur eniga är de åländska lärarna i den här frågan?

– Jag är medveten om att det finns lärare som inte gillar distansundervisning. Det är ett arbete vi inte är utbildade i att göra. Men de som hör av sig hejar på det här.

Läs också:

Ingen nationell rekommendation om distansundervisning.

Ledarkommentar: Farsartad distansdans