Tre veckors distansundervisning för åk 7-9 samt andra stadiet

50978694826_c04e4b8db2_k
Vi måste orka lite till, säger statsminister Sanna Marin med anledning av regeringens nya restriktioner.

Den 8 mars inleds en tre veckor lång period av distansundervisning i högstadierna och på andra stadiet i de landskap som befinner sig i spridnings- eller accelerationsfasen. Lågstadieeleverna fortsätter i närundervisning.

– Vi måste orka lite till. Det finns inga andra alternativ, sade statsminister Sanna Marin (SDP) när hon presenterade regeringens åtgärder för att stävja den eskalerande coronapandemin.

Det blir alltså en tre veckor lång lockdown med start den 8 mars. Man övergår till nivå två i coronabekämpningsstrategin i de landskap som befinner sig i spridnings- och accelerationsfasen. Hit hör bland andra Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Vasa sjukvårdsdistrikt och Åland. Det innebär distansundervisning för de äldre eleverna.

– Vi gör det här för att stävja smittspridningen och för att undvika att det muterade viruset sprids, sade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

– Situationen är explosiv, sade undervisningsminister Jussi Saramo (VF) på regeringens presskonferens.

– Det skulle vara viktigt att hålla regelbunden kontakt och alla elever skall få det stöd de behöver under distansperioden, fortsatte Saramo.

FSL:s förbundsordförande Inger Damlin frågar på Twitter om kraven är utopistiska.

– Garanterat stöd till varje elev under distansperioden, är det ett löfte vi kan hålla, undrar Damlin.

– För att slutspurten ska lyckas krävs att vi skalar bort uppgifter som inte är läraruppgifter till exempel städuppdrag. En slutspurt kan gå illa om uppdrag på uppdrag läggs på lärarens axlar, säger hon.

Grundskolans yngsta elever hålls fortsättningsvis i närundervisning. Undervisningsministern tror inte att lågstadieskolorna kommer att bli potentiella smitthärdar.

– Man har vidtagit åtgärder för hur man kan arrangera en trygg undervisning. Man vet bäst lokalt vad som fungerar och man har tills vidare lyckats bra, sade Saramo.

Sanna Marin betonade att de åtgärder som man också hittills använt sig av, det vill säga att testa, smittspåra och sätta lärare och elever i karantän fortfarande finns i verktygsbacken.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) beskriver åtgärderna som ”operation slutspurt” och betonar att barn och unga är de första man har i åtanke när man lättar på restriktionerna. Målsättningen är alltså närundervisning efter denna lockdown.

Studentskrivningarna skall hållas så hälsosäkert som möjligt.

Läs också:

Coronans grepp hårdnar