Katariina Treville

Flaggskeppet har inte gått på grund

Häromdagen snubblade jag på en artikel i Dagens Nyheter från 2014, där den tidigare ministern Pär Stenbäck konstaterade att skolans problem i Finland inte är ett slagträ i partiernas kamp om röster. Debatter om skolan fördes visserligen, men handlade på sin höjd om mindre laddade problem som mögel i skolbyggnader.

Ja, nog är dessa tider förbi. Jag konstaterar att partierna nu tvärtom tävlar om att överträffa varandra i löften om satsningar. Här i Sverige har man alltid beundrat just det faktum att skolan i Finland inte varit en särskilt kontroversiell fråga och har fredats från politiskt käbbel och allmänt tyckande. Att de finländska politikerna snarare håller sig på behörigt avstånd och att det är professionen som för debatten. Skulle någon få för sig att ha synpunkter på hur undervisning ska bedrivas, så skulle vederbörande bli utsparkad fortare än kvickt.

Då utmaningarna inte längre begränsas till mögelproblem är det givetvis bra och nödvändigt att skolan får den uppmärksamhet som den förtjänar. Så länge debatten handlar om rätt saker. Det finns ett talesätt som säger ”sila mygg och svälja kameler”, det vill säga att man gör en stor affär av småsaker i stället för att fokusera på det viktiga. Här har det varit för mycket av den varan och framför allt brist på handling. Låt oss hoppas att politikerna i Finland håller vad de lovar så att allt prat inför valet inte visar sig vara ansvarslös löftespolitik.

Sällan nås man i Sverige av nyheter om den finländska skolan. För den stora allmänheten har sakernas tillstånd efter publiceringen av Bildningsöversikten gått obemärkt förbi. Finland fortsätter att leva på sitt rykte som toppresultatens och likvärdighetens högborg, och ledarsidor eller krönikor i svenska medier fylls fortsatt av analyser som hänvisar till den finländska skolan som det absoluta föredömet.

Kanske beror ouppmärksamheten på att Sverige är alldeles för upptaget med sin egen skoldebatt. Den tar ju aldrig paus. Den senaste tiden har flera nya missförhållanden i friskolevärlden återigen avslöjats. Bland annat har vi fått veta att skattebetalarnas pengar som skulle gått till elevernas undervisning och lärarlöner har av skolkoncerner använts för att köpa våffelstugor och skärgårdstomter. Den absurda debatten kring marknadsskolan och dess effekter slipper man i Finland förhoppningsvis för all framtid.

Den finländska skolan är fortfarande förhållandevis mycket bra på alla sätt och vis. Inte minst verkar respekten och uppskattningen för läraryrket vara reell och bestå. Så nej, flaggskeppet har inte gått på grund, som man skulle kunna tro av skoldebatten att döma. Det har bara tuffat på utan att hålla samma fart med den snabba samhällsutvecklingen. Men nog går det att vända skutan på rätt kurs igen, det gäller bara att få upp farten.