Stress är positivt i lagom doser

Stress är oundvikligt i läraryrket. Men stress är inget att skygga för. Tvärtom presterar du som bäst under lite pressade förhållanden. För höga stressnivåer är däremot destruktivt i längden. Mentalcoachen Christoph Treier delade på FSL-kursen Andra klass med sig av sina bästa tips för att hålla stressen på en rimlig nivå.

Stress är i grunden någonting positivt. Det hävdar Christoph Treier och tar avstamp i evolutionspsykologin. Han hänvisar till en tid då stress gjorde skillnad på liv och död.

– De individer som är kvar på den här planeten är de som har en förmåga att stressa upp sig. De som inte blev stressade blev bokstavligen uppätna för länge sedan. Men de som fick panik och sprang iväg överlevde. Att behålla lugnet var ingen fördel, säger Treier.

Stress är kroppens beredskap att klara av ett hot, oberoende av om det är verkligt eller inte. Lyckligtvis handlar det mer sällan om liv och död i lärarrummen.

Verkligheten stämmer inte överens med förväntningarna

Stress uppstår när förväntningarna står i kontrast med verkligheten. När blir du stressad i trafiken? Om du inte tar dig från punkt A till punkt B på 20 min som du hade förväntat dig utan det tar istället en timme. Det är inte dina medtrafikanter eller trafiken i sig som är stressmomentet utan att dina förväntningar inte stämde överens med verkligheten.

För en rektor kan det exempelvis handla om att man har en förväntan om att alla lärare är på plats då skoldagen börjar. Men verkligheten med sjukfrånvaron leder till att förväntningen inte uppfylls. Det stressar de facto kanske mera än det praktiska pusslandet med att få dagen att rulla.

Om man aldrig bygger upp förväntningar blir man heller aldrig stressad. Lättare sagt än gjort i och för sig.

Gör to do-listor

Enligt Treier är en av den värsta sortens stress när man inte riktigt vet vad man skall göra. Känslan av att ha massor ogjort, men inte riktigt få tag i vad. Gör to do listor, lyder tipset.

– Det avlastar hjärnan. Uppgifterna blir konkreta och då klarar den av att prioritera. Om hjärnan inte kan sortera och tror att det bara är massor, massor, massor som måste göras. Då är stressen farlig.

Titta på kattvideon

Stress på rätt nivå är hälsosamt och gör dig produktiv. Du presterar bättre med en lämplig nivå av stresshormonet kortisol i kroppen. Om du har noll procent stress i kroppen är din prestationsförmåga också lika med noll. Det samma gäller om stressnivån ligger på nära 100 procent.

– Då är du i ett panikartat tillstånd. Du är paralyserad och kan inte tänka eller prestera.

Konsten är att lyckas hålla stressen på en lämplig nivå. Inte för nära noll procent för då är du flegmatisk, men inte heller upp emot 100 procent för då får du något panikartat i blicken. För en lärare torde det senare alternativet ligga närmare tillhands. Lyckas du hålla dig mitt emellan noll och hundra presterar du bäst. Treiers tips är att inte hoppa över pauserna.

– Kortisolnivån borde inte vara förhöjd längre än fyra timmar i sträck. Ta pauser, det ger kroppen möjlighet att få ner kortisolhalten.

– Det bästa man kan göra är att titta på kattvideon, det har en enormt lugnande effekt. Du sitter med ett fånigt leende på läpparna och det är alltid bra mot stress.

Jag skulle göra ett tjänstefel om jag inte talade om sömn då vi är inne på stress, säger Christoph Treier. Foto: Mattias Fagerholm

Stressen individuell

Stress är knuten till hur vi bedömer en situation eller en händelse. Upplevelsen står i centrum, menar Treier och hänvisar till den amerikanska psykologen Richard Lasarus. Alla upplever en situation på olika sätt.

– Ta till exempel två personer på ett flygplan. Den ena somnar efter någon minut och sover som en baby hela resan. Den andra är kallsvettig och registrerar minsta ljud. De är i exakt samma situation men den ena är totalt avslappnad medan den andra är stressad till max.

Christoph Treier påminner om att i den situationen har vi möjlighet att påverka stressen.

– Du har själv makt över hur du bedömer den situation du befinner dig i.

Sömnens betydelse

– Jag skulle göra ett tjänstefel om jag inte talade om sömn då vi är inne på stress, säger Treier.

Han exemplifierar med att konstatera att två veckor med bara sex timmar sömn per natt gör att man presterar som om man hade 0,8 promille alkohol i blodet.

Treier ger inte mycket för uttryck i stil med ”vila kan du i graven”.

– Det är fullständigt skitsnack!

Treiers tre tips – så håller du stressen på skälig nivå

  • Ha en to do-lista. Det värsta är att inte veta hur mycket man har att göra
  • Sov minst 7,5 h per natt så att du återhämtar dig. Det är en stressfälla att sova för lite.
  • Rör på dig regelbundet. En promenad på 30 min per dag räcker.

Andra klass i korthet

  • FSL-kurs för dig som är mitt i karriären men har långt till pensionen.
  • Arrangerades 18-19.9.2020 i Tammerfors.
  • Mentalcoachen Christoph Treier föreläste om stress.

Läs också:

Sömnens betydelse

Text, foto och video: Mattias Fagerholm