Det bor en Markku Kanerva i alla lärare

Kaj Kunnas
Kaj Kunnas: Lärare är bäst på att se styrkan i varje individ.

För att nå framgång behövs en god laganda. Och lärare är världsbäst på att skapa en bra laganda. Parallellerna till idrottsvärlden avlöste varandra när sportjournalisten Kaj Kunnas på sitt kännspaka energiska sätt talade om värdet av samarbete, både i idrottens värld och i lärarrummet.

– Det bor en Markku Kanerva i alla lärare, sade Kunnas.

Känner du dig som Markku Kanerva? Kaj Kunnas kastade sig med frågan över en intet ont anande rektor i publiken. Hen fick erkänna att denna Kanerva är en okänd man.

För de som inte lika hängivet följer idrott som Kaj Kunnas tarvar kanske namnet Markku Kanerva en förklaring. Det är han som för första gången någonsin har fört Finlands herrlandslag i fotboll till ett storturneringsslutspel. Kanerva är tränare för det lag som spelar EM i sommar. Det som få kanske känner till är att han har en lärarbakgrund. Vilket enligt Kunnas inte varit oväsentligt för fotbollslandslaget framgång.

– Lärare är bäst på att se styrkan i varje individ, sade Kaj Kunnas.

Markku Kanervas laganda

När Markku Kanerva valdes till chefstränare var det många som stönade och frågande om man inte hittar någon bättre, konstaterade Kunnas. Men att den här läraren lyckades förd Finland till ett slutspel beror långt på den laganda han lyckades bygga upp.

– I Markku Kanervas lag känner sig varje individ viktig och behövd. Kanerva har lyckats eliminera hierarkin mellan spelarna. Alla är på samma startlinje, sade Kunnas.

Skall du vara en bra lärare måste du må bra, säger Kaj Kunnas.

Jukka Jalonens nobody-lag

Kaj Kunnas lyfte fram ett annat exempel där lagandan har varit av avgörande betydelse. Han nämner Ishockeytränaren Jukka Jalonen som med ett ”nobody-lag”, utan namnstarka NHL-förstärkningar, förde Finland till en sensationellt VM-guld. Framgången stavas laganda.

– Skall du bli bra i lagidrott så måste du må bra. Skall du vara en bra lärare så måste du må bra, sade Kunnas.

Jukka Jalonens nyckelord för att nå framgång är tillit och tolerans.

– Välmående leder till laganda och då föds Jalonens nyckelord, sade Kunnas.

Tack för att ni är lärare

Om Markku Kanerva och Jukka Jalonen haft den goda lagandan som trumfkort i sina lagbyggen, gav Kaj Kunnas sitt allt för att skapa en god laganda bland de som lyssnade på hans inlägg både på mässan och senare på FSL:s kvällstillställning.

– Om vi skalar bort alla sportjournalister Finland – ”nou häta”. Men skalar vi bort lärarna, ja då är vi i blåsten.

– Att vara lärare handlar om att skapa laganda i klassrummet. Tack för att ni är lärare, sade Kaj Kunnas.

Text: Mattias Fagerholm
Bild: Frida Lönnroos