Virtuella Hörnan erbjuder mässprogram i direktsändning

Mirjam Fsl2020_fridalonnroos-3
FSL:s kommunikatör Mirjam Heir-Lindström utlovar en intressant virtuell version av Hörnan.

Nu har det blivit klart att Educamässan inte arrangeras som vanligt detta år, utan mässbesökarna får i stället ta del av mässinnehållet på sina respektive skärmar. För den finlandssvenska mässcenen Hörnans del betyder detta en specialsändning onsdagen den 27 januari med start klockan 15, berättar FSL:s kommunikatör Mirjam Heir-Lindström som har säte i styrgruppen för Hörnan, där också representanter för Svenska folkskolans vänner, Centret för livslångt lärande vid ÅA, Svenska kulturfonden och Utbildningsstyrelsen.

Vanligtvis arrangeras Educa under ett veckoslut i januari. På grund av viruspandemin blir hela mässan digital, men den digitala Hörnan sänds inte under mässveckoslutet, till skillnad från det finska programmet.

– Hörnan i det virtuella mässprogrammet skulle inte få samma uppmärksamhet som på en fysisk mässa där folk går omkring på området. Ett virtuellt mässkoncept kräver aktiva beslut och medvetna val av besökarna, säger Heir-Lindström.

Av dessa orsaker beslöt styrgruppen att de svenskspråkiga utbildningsdiskussionerna i Hörnan ordnas onsdagen före det egentliga mässveckoslutet och blir fristående.

Programmet i den virtuella Hörnan startar alltså klockan 15 onsdagen den 27 januari, beräknas ta slut vid 18-tiden och sänds från en studio som byggts upp i G18-huset vid Georgsgatan 18 i Helsingfors. Där kommer Sonja Kailassaari, som är programledare för teveprogrammet Efter Nio, att fungera som studiovärd och hålla i trådarna för de tre olika block som bildar en helhet med temat Jämlik utbildning. Kailassaaari utför också intervjuer och plockar in nätkommentarer i sändningen.

Sonja Kailassaari är studiovärd då Hörnan sänds live från G 18.

Det första blocket är en debatt om vad jämlikhet i utbildningen är med professor Fritjof Sahlström, stadsdirektör och före detta forskare i didaktik Mikaela Björklund och Laila Andersson, rektor och VD för Prakticum. Debatten modereras av Niklas Wahlström från SFV. Det andra blocket har rubriken ”Från digiskutt till digisprång – hur redo är vi för nästa steg?” och modereras av Jens Berg som leder en debatt med Borgå stads utbildningsdirektör Rikard Lindström och Linda Felixson, FOSU:s huvudförtroendeman i Korsholm och FSL:s representant i OAJ:s styrelse.

Det tredje blocket för den virtuella Hörnan har rubriken ”Skriv för livet” där undervisningsrådet Pamela Granskog, som har en bakgrund som modersmålslärare i gymnasiet, diskuterar med Annette Kronholm-Cederberg, projektledare för Skrivande skola.

Förutom dessa diskussioner får mässbesökaren vid sin skärm också se videosnuttar och ta del av musikinslag. Det blir ”a mixed bag” och ett digert innehåll, utlovar kommunikatör Mirjam Heir-Lindström.

– Virtuella Hörnan är en stor satsning, minst lika stor som Hörnan under en vanlig Educamässa.

Den virtuella Hörnan nås via länken www.fsl.fi/hornan.

Tom Ahlfors