Educamässan inhiberas och blir virtuell

educa hörnan parad
Också det svenskspråkiga programmet i Hörnan blir digitalt i januari.

Educa som är Nordens största utbildningsmässa kommer inte att arrangeras i januari i Mässcentrum i Helsingfors som vanligt, utan får i stället namnet Educa på nätet, och arrangeras som en digital produktion på internet. Också det svenskspråkiga programmet blir digitalt.

– Till min stora glädje kommer vi ändå att kunna erbjuda deltagarna på många virtuella möjligheter. En höjdpunkt är paneldebatten med alla riksdagspartiers ordförande, säger Olli Luukkainen som är ordförande för OAJ som är Educas huvudarrangör.

Tanja Pasila vid Mässcentrum säger att en digital mässa möjliggör nya slag av innehåll och internationella gäster.

Undantagstillståndet som pågått sedan våren har påverkat utbildningsfältet mycket. Vi är glada över att kunna erbjuda ett nytt slag av professionell virtuell mässa, säger Pasila.

I den virtuella mässan ingår valda delar av de programpunkter som planerades till den fysiska mässan. Temat för Educa 2021 är Framtidens bildning – betydelsen av fostran, undervisning och forskning.

Det svenskspråkiga kvarteret Hörnan kommer också att erbjuda virtuellt program under fredagen den 29 januari 2021. För tillfället utformar styrgruppen bestående av FSL, Svenska kulturfonden, Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi, Utbildningsstyrelsen och Svenska folkskolans vänner den digitala versionen av Hörnan under Educa 2021.

OAJ:s medlemskryssning som varit en populär avslutning på mässan och lockat över tusen resenärer, blir dock inte av vare sig fysiskt eller virtuellt.

Tom Ahlfors