Jens Mattfolk ger sig in i FSL:s ordförandeval

Jens Mattfolk
Jens Mattfolk är ombudsman på Finlands svenska lärarförbund.

Också Jens Mattfolk ställer sig till förfogande i ordförandevalet. På fredagen nominerade Raseborgs lärarförening Mattfolk som sin kandidat.

Vem är Jens Mattfolk?

– Jag är 38 år gammal, född och uppvuxen i Närpes. Studerade och blev klasslärare i Vasa och efter det gick flyttlasset till Ekenäs, där jag blivit kvar sedan 2007 tillsammans med min familj som idag består av sambon Maria och två söner.

– Jag hann vara lärare i ca åtta år innan jag i januari 2015 blev ombudsman på Finland Svenska Lärarförbund, FSL.

På fritiden blir det mycket fotboll för Jens, men han roas också av mat, resor och film.

Hur ser ditt fackliga engagemang ut?

– Jag engagerade mig fackligt genast då jag började jobba. Jag var ordförande för Raseborgs lärarförening några år och deltog i en del fullmäktigemöten som suppleant. Sedan började jag jobba som ombudsman på FSL:s kansli och sedan dess har ju engagemanget bara blivit större egentligen. Det intressanta när man brinner för det fackliga är ju att man vill att andra ska få det bättre och jag är fortfarande engagerad för lärarna, för skolan och utbildningen. Två frågor drev mig i början, nämligen usken och lönen. Dessa två frågor är ju minst lika aktuella idag, men det finns förstås en hel del andra viktiga frågor också.

Varför vill du bli FSL:s ordförande?

– Jag har upplevt ett starkt stöd på olika håll och det var kanske den mest avgörande faktorn för att jag skulle ställa mig till förfogande. Enligt mig har FSL:s nästa ordförande stora frågor på sitt bord. Antalet medlemmar minskar inom fackförbunden, om än inte så mycket inom AKAVA-förbunden som inom de andra stora förbunden. Så en viktig fråga är att se till att FSL förblir attraktivt för medlemmarna och att finlandssvenska lärare ser ett mervärde i medlemskapet med sikte på 2030. En annan stor fråga är hur vi ska organisera oss lokalt. OAJ vill förenkla sin organisationsstruktur och detta kan också påverka FSL och våra medlemmar. Det är viktigt att FSL aktivt följer med den här frågan och vid behov reagerar.

– Jag vill se till att FSL bibehåller sin starka position som utbildningspolitisk aktör och som ett självständigt förbund för lärare i Finland. På svenska!

Läs också:

Jeanette Lindroos kandidat i FSL:s ordförandeval

Pamela Leka kandiderar i FSL:s ordförandeval

Vem tar över ordförandeklubban efter Holmlund?