Inget besked om skolorna öppnar

49726723766_c5d309c72c_k
Stalltipset är att undervisningsminister Li Andersson gärna skulle se att skolorna öppnas under våren.

Regeringen har dryftat vilka coronabegränsningar som småningom kan upphävas. Något besked för skolornas har dock ännu inte getts. Undervisningsminister Li Andersson utlovar beslut inom april.

Huruvida distansundervisningen fortsätter också efter 13.5 är med andra ord fortfarande oklart. Li Andersson säger att det inte är undervisningsministern eller ministeriet som fattar beslutet, det gör statsrådet utgående från hälsovårdsmyndigheternas rekommendationer.

Enligt MTV3:s uppgifter vill regeringen ändå att skolan skall öppnas för de yngsta eleverna samt för eleverna i årskurs nio.

Statsminister Sanna Marin konstaterade på regeringens pressinfo att man inte på sådan detaljnivå diskuterat hur skolorna eventuellt skall öppnas. Hon betonade att den diskussionen förs nästa vecka.

Marin konstaterade att man ser på frågan från många olika perspektiv. Hon uttryckte en oro för de elever som har svåra hemförhållanden och sade att man också måste se till barnens och familjernas välmående.

Undervisnings- och kulturministeriets kanslichef Anita Lehikoinen säger till nyhetsbyrån STT att det med tanke på jämlikheten skulle vara bäst att skolorna öppnas gradvis under vårterminen.

Undervisningssektorns fackorganisation OAJ sätter därmed tummen ner för att öppna skolorna.