Tim Sparv

Sunda värderingar går aldrig ur tiden

Den nya generationen fotbollsspelare har aldrig haft bättre teknik eller löpt snabbare. De har aldrig varit mera taktiskt skolade eller haft tillgång till en större tränarstab.

I takt med att träningsmiljön professionaliserats så har även spelarnas nivå höjts, men trots att den moderna fotbollen fört med sig väldigt mycket positivt så är det något som skaver i mig. Det känns nämligen som att vissa saker nedprioriterats när det kommer till att utbilda unga fotbollstalanger.

De ungdomar som befinner sig i min klubb, FC Midtjylland, har det bra. Förutom att de har tillgång till utmärkta faciliteter och kompetenta tränare så finns det även ett hav av olika experter och moderna manicker till hands för att ungdomarna skall kunna utvecklas. Vi har allt från sömnexperter och frisparksspecialister till kostrådgivare och inkasttränare. En drönare flyger över planen och filmar våra träningar. 

Jakten på framgång har gjort att klubbar ute i världen gör allt för att vara först med det senaste för att på så sätt uppnå konkurrensfördelar. I en konservativ bransch har det blivit trendigt att vara nytänkande. Även om jag tycker att det är otroligt inspirerande att vara i en miljö där man hela tiden tänjer på gränserna så tycker jag heller inte att man ska glömma de sunda värderingar som behövs hos varje individ.

När vi arbetar med ungdomar tror jag att vi fortfarande bör ha fokus på, och det här gäller inte enbart fotbollsungdomar, att lära dem vikten av de basala färdigheter som idag kanske glömts bort en smula i samband med innovationshetsen.

Jag vill se unga som blir stryktåliga och som får en förståelse för att ingenting i världen serveras på silverfat.

Jag vill se unga som växer upp med båda fötterna stabilt på jorden. Jag vill se unga som är nyfikna, toleranta och samarbetsvilliga. Jag vill se unga som blir stryktåliga och som får en förståelse för att ingenting i världen serveras på silverfat.

Just nu känns det som att det är viktigare att kunna dribbla som Messi eller att posta en cool bild på Instagram i stället för att reflektera över vad det innebär att vara en god (lag)kamrat. 

Det är svårt att förutspå hur världen och arbetsmarknaden ser ut om 20 år, men sunda värderingar och grundläggande färdigheter går aldrig ur tiden.

Oavsett om våra unga vill bli fotbollsproffs, läkare eller musiker så ska vi äldre komma ihåg att först bygga en stabil grund för dem innan vi funderar på nästa steg.

Självklart ska vi sträva efter att optimera tränings- och skolmiljön, men vi får aldrig bli så upphetsade av allt det nya och moderna att vi glömmer de mänskliga egenskaper som varje ung individ behöver när de förbereder sig för vuxenlivet. 

Tim Sparv är lagkapten för Finlands fotbollslandslag.

Kolumnister hösten 2019