Tom Ahlfors

Jul i frid och ro

Vi är många som ser fram emot en stillsam jul i frid och ro. En tid för att ladda batterierna och se framåt. Det har varit tunga dagar, men nu är det dags att någon vecka tänka på sig själv, vila ut, koppla av och inte rusa runt i jakt på både det ena och det andra.

Julen är den tid då vi kan läsa de böcker som redan länge pockat på uppmärksamhet. Julen är den tid då vi får träffa våra nära och kära utan stress, utan förväntningar och brådska. Julen är den tid då vi också kan ägna dem som har det svårt en tanke och kanske ge av vårt överflöd till något välgörenhetsändamål.

Vi är alla förtjänta av en avkopplande julhelg, utan förpliktelser och tidtabell.

Tänk att få sätta sig ner med en stark och söt glögg och spela Sigge Fürsts julskiva och minnas sin barndoms jular då farmor levde och kom med paket och julgodis från Fazer. Det var tryffel som rullats i beskt kakaopulver i gnistrande papper, tranbär med skal av hårt florsocker, i smörpapper enskilt förpackade stänger av ljus och mörk tjinuski, det var mandelflarn och biskvier med mockakräm. Jag minns hur jag och min pappa åkte efter henne till Norra kajen och hur jag åtrådde hennes överfyllda paketkassar.

Jag njuter, dåsar till och nästan somnar framför brasan… det är bara några saker som…

Sillarna måste ju läggas in fort som fan och leverpastejen skall gräddas. Maltlimporna borde jag ha bakat redan igår, men det får bli till senare ikväll för nu är det dags för pepparkaksbak och jultårtor förstås, med tre olika fyllningar så att alla är nöjda. Laxen skall gravas, men den sköter ju nästan sig själv, men hovmästarsåsen måste jag fixa nu. Strömmingarna skall läggas i ättikslag. Också nu, helst igår. Och gästerna kommer klockan 17, och vi skall hinna till graven före det, men vi måste ju ha glögg med oss till kyrkogården. Jag kan åka och köpa den, saknas nånting annat? Nå vi kan ju ta det på hemvägen eller senare. Nu är klockan snart 16, måste hoppa i duschen snabbt och klä om mig, nu körde de in på gården. Vi har inga facklor, skynda. Varsågoda, kom till bords, Hej tomtegubbar. Ärterna!! Jag fixar. Finns det bröd? Diskmaskinen måste knäppas på och tömmas och fyllas och knäppas på… God jul! Skål! Paketdags, skynda. Nej, först kaffe. Finns det konfekt? Nej. Glömde. Nu paket. Hunden skall ut först. Nej, sitt du, jag kan gå. Tänd ljusen, blanda mumman, väck inte babyn, väck inte mormor, hunden mår dåligt, var är skinkan… Mormor har vaknat, glöggen kallnar, duka ut, förbered juldagslunchen, släck ljusen…Skynda!

God jul.