Inger Damlin

Även det inofficiella samtalet i kassakön gör skillnad

Veckopendlaren kör hemåt mot vidderna. Samtalar med en klok föreningsordförande om hans uppgiftstyngda skolvardag. Han avslutar samtalet med orden ”Tack för samtalet men vet du, jag sku aldrig ha ringt dig om jag inte känt dig!”.

Som ny ordförande har jag i alla sammanhang betonat vikten av att skapa en stark vi-känsla och låga trösklar i vårt förbund. Orden föreningsordföranden sa åt mig snurrar kvar, han har ju så rätt!

Väl hemkommen sätter jag mig ner och e-postar våra föreningsordförande och ber om en halvtimmes ”speed date med Inger”. Det visade sig vara början på en för mig oerhört fin resa genom vårt Svenskfinland. En resa som bjöd på mera än att bara lära känna ordförande och förening, som också gav mig en verklig bild av det medlemsfält vi som förbund representerar.

Som ordförande kan jag inte i något skede luta mig tillbaka på min breda lärarerfarenhet och uttala mig utgående från hur det var då jag var lärare. Varje sådant uttalande är en skymf för lärares och rektorers vardag. Det gäller att lyssna och andas nutid där ute i våra skolenheter. Förtroendevalda, ordförande, referensgrupper och spontana kontakter- ni är alla oerhört värdefulla i det påverkansarbete FSL gör för lärares och rektorers bästa.

FSL har levande föreningar som andas engagemang. Vi har föreningar som badar bastu, spökvandrar, provar öl, vinterbadar och naturvandrar. Vi har föreningar som tar medlemmar på konserter, teater, utställningar och resor. Alla de aktiviteter ni föreningar presenterat för mig boostar lärarskapet. Ett starkt lärarskap ger ork i vardagen och är en styrka i tunga tider.

Varje förening omges av en verksamhetskultur som är unik och påverkansarbetet ser olika ut. All typ av påverkansarbete spelar en roll, även det inofficiella samtalet i kassakön gör skillnad.

För att kunna leva upp till devisen ”vi visar vägen ” är förbundet beroende av interaktion med medlemmar och nätverket omkring skolan. Snart kommer du FSL:are att få en inbjudan till en chat med mig kring de frågor som är viktiga för dig. Jag hoppas att just du skriver till mig!

FSL är du och jag, det är vi.