Avtalsperioden är 28.6.2024 – 31.3.2027. Den 1.9.2024 höjs lönerna med en allmän förhöjning på 2,5 procent. I avtalet finns också en lokal pott på 0,4 procent. Inom den grundläggande utbildningen samt gymnasiet läggs den lokala potten till tabellönerna och är att betrakta som en allmän förhöjning, dvs totalt 2,9 procent.
Utöver de ovan nämnda löneförhöjningarna ska man på läroanstaltnivå förhandla om en extra utvecklingspott åren 2024-2026. Syftet är att trygga tillgången på personal samt att upprätthålla attraktionskraften. Behovet för den lokala utvecklingspotten avgör man årligen vid de enskilda läroanstalterna. Det är inte fastslaget i avtalet hur stor utvecklingspotten ska vara.
OAJ:s styrelse godkände medlingsbudet 28 juni.
– I bakgrunden för förhandlingarna verkade starkt den exportdrivna lönemodellen som regeringen för fram. Den lokala utvecklingspotten som riktas till undervisningspersonalen är ändå ett första steg i rätt riktning och ökar den positiva konkurrensen om att få behöriga lärare att stanna och att söka sig till den privata undervisningsbranschen, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto.
Kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn gick ut redan 31.3 och undervisningspersonalen har varit i ett avtalslöst läge sedan dess. Förhandlingarna har varit svåra och det krävdes två strejker för att nå en lösning. Svenska samskolan i Tammerfors medverkade i båda strejkvågorna.
Läs också
Det är bara att gilla läget!
Kollektivavtalet för den privata undervisningssektorn gäller ungefär 200 FSL-medlemmar i privata språköskolor i Tammerfors, Kotka, Uleåborg, Björneborg och i Steinerskolor. Vidare berörs medlemmar i yrkesläroanstalter som till exempel Axxell, Practicum, Folkhälsan utbildning samt privata folkhögskolor.
Text och bild: Mattias Fagerholm