Fart och fläkt på sociala medier förde Frans till fullmäktige i Vasa

Frans Villanen
Här började den politiska karriären. Frans Villanens engagemang i studentpolitiken bäddade för plats i stadsfullmäktige.

En storsatsning på sociala medier och många års engagemang i studentpolitiken. Där är två bakgrundsfaktorer som gjorde att Frans Villanen med besked tog en plats i stadsfullmäktige i Vasa i vårens kommunalval.

294 röster och fjärde mest röster på SFP:s lista är inte illa för en 25-årig förstagångskandidat som dessutom inte är från trakten utan är hemma från Sibbo. Men Frans Villanens satsning på sociala medier bar frukt.

– Det var fullt ut en some-kampanj. Vi lyckade få de unga att tycka att jag är en bra typ och värd att rösta på, säger Frans.

En av de första åtgärderna efter att han beslutat sig för att kandidera var att samla en handfull abiturienter och med deras hjälp fundera hur man gör för att engagera den unga målgruppen.

Svaret löd i korthet: Tiktok

Och resultatet blev välgjorda videon på Tiktok och Instagram.

Förklarar för farbror Mattias hur man marknadsför sig för unga på sociala medier.

– Du vill veta mina valhemligheter? På Tiktok ska det hända saker snabbt, annars skrollar man vidare.  Nyckeln är att ha ditt budskap i ett bra paket.

Utbildad speciallärare

I Vasas studentkretsar är Frans Villanen ett bekant ansikte. De senaste sex åren har han studerat vid Åbo Akademi och i våras blev han klar med sina speciallärarstudier. Som så många andra lärarbarn skulle han egentligen inte bli lärare, men efter att ha jobbat en vår vid Svenska skolan för synskadade, numera Valteri Skilla, blev det studier i specialpedagogik.

Hur har du trivts med studierna?

– Varierande, vissa grejer är mer intressanta än andra. I ett skede under andra studieåret fick jag en dipp och tänkte att jag inte för något i världen skall bli lärare. Jag läste lite media mellan varven, först som kort biämne och sedan som långt biämne. Jag skippade lärarstudierna för ett år, men så kom coronan och då tog jag tag i dem igen.

– Då märkte jag att det är riktigt roligt. Nu förhåller jag mig försiktigt positiv till yrket. Inte är det någon omöjlighet att jag jobbar med det någon gång i framtiden.

Så blir du lärare?

– Jo, i något skede, men knappast direkt. Jag vill nog prova på något annat först.

Härnäst är det fortsatta studier som gäller, närmare bestämt statskunskap med media och kommunikation. Journalistik är med andra ord en möjlig framtidsbransch, och Frans har också jobbat på både HBL och Svenska Yle.

Frans Villanen är utbildad speciallärare, men lärarkarriären är åtminstone tillsvidare lagd på is. Foto: Johan Hagström

Studentpolitiken en språngbräda

Det är inte långsökt att tro att Frans Villanen samlade en hel del röster bland de studerande. Han har nämligen varit aktiv i studentpolitiken på många plan, bland annat som fullmäktigeordförande för Åbo Akademis studentkår och ordförande för Pampasmaffian. Till exempel renoveringen av kårhuset Havtornen är en fråga som han varit engagerad i.

– Vasa har potential att vara Finlands bästa studiestad.  Redan nu är det en toppstad att studera i. Sammanhållningen mellan högskolorna är bra och man lockar unga från hela landet.

Från kårfullmäktige till kommunfullmäktige

Nu växlar Frans Villanen upp, studentpolitiken byts mot kommunalpolitik. Den politiska hösten har kommit i gång och bland annat har förtroendeposterna fördelats. För Villanens del blir det en ordinarie plats i kultur och idrottsnämnden. Det gläder han sig åt, då ”en aktiv vardag” var en av hans sloganer under valkampanjen.

Frans är också ersättare i stadsstyrelsen. En roll som kan komma att bli framträdande. Han hoppar nämligen in i stället för Martin Norrgård, också känd som vallare för det svenska längdskidningslandslaget och därmed ofta på resande fot. Norrgård valdes dessutom nyligen till stadsdirektör i Nykarleby, så hans fokus flyttar från Vasa till Nykarleby efter avslutad skidsäsong.

Hur känns det?

– Bra, det är spännande med nya utmaningar.

Klappar hjärtat för utbildningsfrågor?

– Nog skulle det vara konstigt om det inte klappade. Att min kampanj inte byggdes upp kring utbildningsfrågor, betyder inte att det inte skulle klappa.

– Jag har en stark känsla för att elever skall få det som de har rätt till. Jag skulle nog ha svårt att neka skolorna mera resurser om de verkligen behöver det.

Vad gör du om tio år?

– Jag tror att jag är i Vasa, åtminstone här i regionen. Kanske jag då börjar fundera på om jag skall bli lärare småningom.

Text: Mattias Fagerholm
Foto: Johan Hagström

Läs också:

Eleverna väckte den politiska gnistan