Världens största föräldramöte

ulla siimes
Ulla Siimes är verksamhetsledare för Finlands Föräldraförbund. Foto: Mattias Fagerholm

Hur tar vi hänsyn till varandra hemma och i skolan? Hur uppmuntrar man sitt barns skolgång? Hurudana spelregler behövs för den tid som barn och unga tillbringar vid skärmen? Världens största föräldrakväll direktsänds på nätet den 12 november.

Temat för årets föräldrakväll på webben är en bättre kommunikation. Föräldrakvällen bjuder på diskussionsinlägg och reflektioner kring hur föräldrarna bättre kan stödja sina barns skolgång. Också hemmets och skolans gemensamma uppgift att förbereda barn och unga för mötet med många olika slags situationer både i skolan och på nätet diskuteras. De unga berättar hur de upplever kommunikationen i exempelvis sociala meder och i nätspel.

I diskussionen deltar också Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen.

Föräldrarnas och vårdnadshavarnas roll i sina barns skolgång är viktig. Också de unga som i fjol deltog i världens största föräldrakväll var av samma åsikt. Med hjälp av den riksomfattande diskussionen vill arrangörerna inspirera alla Finlands föräldrar att komma med och diskutera fenomenen som sker i skolan och den omgivande världen. Följ direktsändningen tisdagen den 12 november kl. 18-19.30. Kvällens konferencier är Ulla Siimes, verksamhetsledare för Finlands Föräldraförbund.

Diskussionen kan följas på föräldrakvällens webbsida som också tillhandahåller mera information om hur skolorna anmäler sig till föräldrakvällen. Det går också att delta i webbdiskussionen under kvällen, hashtaggen på svenska är #världensstörstaföräldrakväll.
År 2018 deltog närmare 600 föräldrar och kring 120 skolor runt om i Finland.

Utbildningsstyrelsen koordinerar evenemanget. Föräldrakvällen ordnas i samarbete mellan bl.a. Undervisnings- och kulturministeriet, Finlands Föräldraförbund rf och Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ rf.