– När folk engagerar sig oegennyttigt för en så här viktig sak och öppet visar vad man står för. När man visar i vilket läger man vill vara. Nog är det fint! Likgiltigheten dominerar inte, säger Mikael ”Mischa” Eriksson, rektor vid Kyrkslätts gymnasium.
Det är fråga om Kyrkslätts gymnasiums solidaritetsmarsch för Ukraina. På de studerandes initiativ ska man vandra från riksdagshusets trappa till Ukrainas ambassad. Sträckan är 7,5 km och om 200 studerande medverkar når man den totala sträckan på 1500 km vilket motsvarar avståndet från Kyrkslätt till Kiev.

Målsättningen: En ambulans till Ukraina
Genom marschen hoppas man samla in 15 000 euro. Den totala målsättningen ligger på 25 000 euro vilket skulle finansiera en utrustad ambulans för Ukraina.
– Hela skolan hjälper till. Det känns bara rätt. Vi har länge stått och tittat på och nu kan vi äntligen göra någonting konkret, säger Frida Leislahti, en av de studerande som har engagerat sig i dem så kallade KyGy-Karavanen.

Londen tände en gnista
Upptakten till insamlingen var journalisten Magnus Londens besök vid skolan tidigare under hösten. Londen är engagerad i Ukrainafrågan och har varit med om att grunda föreningen Karavanen till Ukraina som samlar in pengar och förnödenheter till förmån för det krigshärjade landet.
– Det är lite knäckande att Ryssland har så brutala vänner som Nordkorea. Men när jag ser er här inser jag att Ukraina har ännu starkare vänner, de har bland andra Kyrkslätts gymnasium, sade Magnus Londen inför demonstranterna.

Magnus Londen vill inte ta äran åt sig för att solidaritetsmarschen blivit verklighet. Men han medger att hans besök kanske var gnistan som fick igång de studerande.
– Det känns helt fantastiskt, jag är helt mållös. Det är jävligt stort. Alla elever är individer och inom varje elev har det hänt någonting. Större belöning än det här kan man inte få, säger Londen.

Välkomnar medborgarinitiativ
Rektor Mikael Eriksson ser med värme på sina studerandes engagemang. Dessutom rimmar det väl med läroplanen, menar han.
– I läroplanen talar man om global medvetenhet och socialt engagemang, påminner Eriksson.
– Det är helvetes coolt med den här medborgaraktivismen, helt fantastiskt! Jag tror inte alls på snacket att ungdomar är passiva eller att de inte bry sig. De bryr sig men de vill veta varför de ska göra något och till vilken nytta det är. Så har det varit i det här projektet, säger Londen.

Text: Mattias Fagerholm
Foto: Frida Lönnroos