Så sammanfattar lärartrion Andreas Björkholm (Solf lärcenter), Elin Hassel-Löfqvist (Norra Korsholms skola) och Emma Hannuksela (Korsholms högstadium) sina reaktioner över beskedet att Korsholm inleder samarbetsförhandlingar med hela kommunens personal.
– Luften gick ur en, säger Emma Hannuksela.
Målsättningen med samarbetsförhandlingarna är att spara en miljon euro per år fram till år 2027. Kommunens budget för år 2025 uppvisar ett underskott på drygt 3,5 miljoner. Och ekonomiplanen för år 2026 förutspår ett underskott på 3,8 miljoner, och år 2027 ett underskott på 4,1 miljoner. Om inga åtgärder vidtas förväntas Korsholm ha ett ackumulerat underskott år 2028 vilket kan leda till att man klassas som en kriskommun.
– Det finns en stor oro bland lärarna. Man är orolig för hur man ska klara arbetet, man klarar det knappt nu. Blir det ytterligare åtstramningar så kommer man inte att orka. Vi är också oroliga för eleverna. Man hinner inte med dem. De finns elever som kommer att falla mellan stolarna, vi kommer inte att få tag i alla, säger Elin Hassel-Löfqvist som är ordförande för Korsholms svenska lärarförening.
Utbildningen har redan sparat
Enligt lärarföreningen ger samarbetsförhandlingarna en extra besk eftersmak eftersom utbildningssektorn i kommunen alldeles nyligen drabbats av nedskärningar på 600 000 euro. Den största smällen får skolgångshandledarna ta, den resursen minskar från och med hösten med ca 30 procent. Också större undervisningsgrupper och färre delade timmar är resultatet av de redan aviserade nedskärningarna.
– Ska de ta bort ännu mer nu, frågar Andreas Björkholm. Folk som inte är i skolvärlden förstår inte hur värdefulla skolgångshandledarna är.
– Vi har redan sparat, vi har redan offrat oss, säger Elin Hassel-Löfqvist.
Stödet för lärande i farozonen
En annan fråga som oroar Korsholms svenska lärarförening är den reform av stödet för lärande som ska sjösättas i kommunerna under våren. Reformen träder i kraft 1.8.2025 och staten går in med ca 100 miljoner euro till kommunerna för att reformen ska kunna genomföras. Inom lärarföreningen befarar man att de statliga pengarna inte kommer att nå klassrummen och att det blir svårt att ge eleverna det stöd som de har lagstadgad rätt till.
– Man skär i utbildningen samtidigt som det kommer in pengar från staten. Det går inte ihop, säger Elin Hassel-Löfqvist.
Nej till sparledigheter och permitteringar
Samarbetsförhandlingarna har nyss inletts och det går i det här skedet inte att säga något om utfallet och hur bildningssidan drabbas. Korsholms svenska lärarförening säger ändå kategoriskt nej till frivilliga sparledigheter och permitteringar.
– En permittering kan förstöra väldigt mycket i skolvärlden, säger Andreas Björkholm.
– Mycket som man har byggt upp och kämpat för kan raseras bara för att man är borta några dagar, säger Elin Hassel-Löfqvist.
– Måste man gå åt oss på verkstadsgolvet. Se på hela strukturen i kommunen, säger Emma Hannuksela.
Text: Mattias Fagerholm