OAJ höjer beredskapen – fullmäktige sammankallas till extra möte

IMG_1511 (2)
FSL:s trupp i OAJ:s fullmäktige: Petra Örn, Annika Norrgård, Sebastian Lindqvist, Joakim Häggström, Linda Felixson och Martin Ahlskog. Inger Damlin saknas på bilden.

Lärarfacket OAJ:s fullmäktige sammankallas till ett extra möte måndag 16.3. Tanken är kunna fatta beslut som skall påskynda förhandlingarna om ett nytt tjänstekollektivavtal.

OAJ:s ordförande Olli Luukkainen motiverar det extra insatta mötet med att förhandlingarna är utmanande.

– Tyvärr har det visat sig att förhandlingsläget, precis som förväntat, är mycket svårt. Vi sammankallar fullmäktige för att kunna fatta beslut om organisatoriska åtgärder, säger Luukkainen.

OAJ:s fullmäktige gav redan på hösten OAJ:s styrelse befogenhet att fatta beslut om stridsåtgärder som gäller högst fem procent av medlemskåren. Det är möjligt att styrelsens befogenheter nu kommer att utökas. Även ett eventuellt strejkvarsel kan komma att ventileras under fullmäktigemötet.

– Vi förbereder oss för alla alternativ, skriver OAJ:s viceordförande Petri Kääriäinen på Twitter.

– Vi står inför en förhandlingsrunda som inte är lätt, och därför är det bra att organisationen reagerar. Branschvisa förhandlingar har visat sig vara utmanade i synnerhet då vi även har kiky-problematiken att lösa. Nu om någonsin krävs solidaritet och en stark vi-anda bland medlemmarna, säger FSL:s ordförande Christer Holmlund.

Lärarnas avtal löper ut den 31.3.2020. Fram till dess råder även fred på arbetsmarknaden.

Läs också:

Allt du behöver veta om vårens förhandlingar