Helsingfors får böter för lönestrulet

IMG_6049
FSL:s styrelse deltog i augusti 2022 i manifestationen mot löneutbetalningsproblemen i Helsingfors.

Arbetsdomstolen har dömt Helsingfors stad till böter på 9000 euro med anledning av problemen med löneutbetalningarna. Enligt domstolen har Helsingfors brutit mot tjänste- och kollektivavtalet.

-Det är en tydlig signal att lönerna ska betalas på den dag som man har avtalat om. Problemen med löneutbetalningarna måste åtgärdas omgående, säger förhandlingschef Jouni Vattulainen vid förhandlingsorganisationen FOSU.

Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU förde i vintras frågan till arbetsdomstolen efter att tusentals arbetstagare i Helsingfors drabbats av försenade eller felaktiga löneutbetalningar. Problemen började när staden i april 2022 övergick till Sarastias löneräkningsprogram. Staden har fortsättningsvis problem med löneutbetalningarna.

-Det här är en etapp på en sorglig resa, men inte ändpunkten, kommenterar OAJ:s ledande jurist Erkki Mustonen.

FOSU hade också krävt att Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna skulle dömas till sanktionsböter för att ha försummat sin övervakningsplikt. Arbetsdomstolen såg ändå att KT inte hade reella möjligheter att bidra till att lösa problemet.