Äntligen vårfest i skolan!

Maria dansar
Rektorn för Norra Paipis skola, Maria Udd, hänger med då flickorna (fr.v.) Gabriella Akpi, Minea Koivula och Ella Nekkonen övar sitt program inför vårfesten, den första på två år.

2020 ordnades vårfest i Norra Paipis skola senast. Då hade coronapandemin redan brutit ut och skolorna hade fungerat på distans ett tag. Festen var annorlunda. Den försiggick utomhus och elevgrupperna, åk 1–2, 3-4 och 5-6, stod var för sig med sina lärare respektive föräldrar. Också betygsutdelning och stipendiefördelningen skedde ute på skolgården.

– Vi stod på olika ställen och försökte sjunga så hårt att alla skulle höra varandra, berättar Maria Udd, rektor för Norra Paipis skola i Sibbo.

Sedan dess har ingen fest hållits i skolan.

– De elever som inte gillar att uppträda tycker det är skönt att det inte ordnas fester, men föräldrar är nog glada över att få komma in i skolan på vårfest.

Smittskyddsläkare hoppades på vårfester

I vintras intervjuade tidningen Läraren Borgå hälsovårdscentrals biträdande överläkare och smittskyddsläkare Jeff Westerlund.

”Jag skulle inte ge upp hoppet för en vårfest i skolan. Det är långt till slutet av maj så jag tror nog att det rentav kan lyckas”, sade Jeff Westerlund i januari.

Läs intervjun med smittskyddsläkaren Jeff Westerlund.

Han fick rätt, har det visat sig.

Nu är det äntligen dags för fest igen!

Beskedet kom i april

När insåg ni att ni kommer att kunna ordna en traditionell vårfest?

– Vi fick besked i april. Först sades det att vi får ha festen utomhus, men riktlinjerna ändrades senare.

Hur ser programmet ut?

– Det blir sång och musik, vissa sånger sjunger alla tillsammans och andra gruppvis. Vi hade en talangtillställning i skolan och en del av guldkornen får uppträda en gång till. Vi hoppas få höra en dikt av en flicka i åk 6 och så har vi tre flickor i åk 1 och 2 som skall dansa och sjunga.

Värt att notera är att de här flickorna inte upplevt en vårfest tidigare, inte heller i förskolan fick det ordnas fest under coronatiden.

Jag gillar alla blommor

Och flickorna som skall dansa och sjunga heter Gabriella Akpi, Minea Koivula och Ella Nekkonen. De förevisar gärna sitt program för mig och tar det som en repetition. Sången heter I like all the flowers och koreografin står de själva för.

Skolan gymnastiksal är liten men ändamålsenlig och kommer under vårfesten att få stolsrader på längden varför flickorna söker sig till salens ena långsida och ställer sig vid ribbstolarna för att uppträda.

Deras program går som smort från början till slut den här dagen då det är ett par veckor kvar till festen.

Text och foto: Tom Ahlfors