Nora tar eleverna på digitala skogsäventyr

nora16X9
Ut på rast med Nora Gullmets heter en ny programserie på svenska.yle.fi, Foto: Johan Gullmets

När skolorna stängdes onsdagen den 18 mars på grund av coronapandemin flyttade också klasslärare Nora Gullmets sin undervisning till sitt hem i Ekenäs. Hon är lärare för åk 1 i Mikaelskolan, en Steinerskola i Raseborg.

Nora föreslog för sin man Johan Gullmets, som jobbar som videoreporter på Yle, att han skulle filma henne då hon gör en video till sina elever. Sagt och gjort, de skapade en video och Johan skickade den till en producent på Yle, som blev eld och lågor som ville beställa flera program.

– Det ledde till att vi började göra flera avsnitt, berättar Nora.

I skrivande stund finns fyra avsnitt av serien ”Ut på rast med Nora Gullmets” tillgängliga på svenska.yle.fi.

– Det är arbetsamt, men roligt så jag hoppas vi kan fortsätta göra avsnitten i mån av möjlighet.

I praktiken betyder detta att paret Gullmets fortsätter jobba med sin naturserie så länge skolorna håller stängt och daghemmen håller öppet. De har två små barn som fortsättningsvis är på dagis, eftersom bägge föräldrarna har arbeten som karaktäriseras som samhällsbärande, det vill säga lärare och journalist.

”Ut på rast med Nora Gullmets” är alltså en del av den distansundervisning som Nora ger sina elever.

– Vi gör ju andra saker också. Eleverna får olika skriv- och konstuppgifter och så repeterar vi små bokstäver för tillfället.

Programmets idé är att Nora och Johan beger sig ut och upplever, tittar, känner och doftar på det som skogen har att erbjuda. De samlar ihop olika saker och tittarna får som uppgift att göra samma saker och fota eller teckna det de hittat och skicka sin bild till Nora eller Johan.

Tills vidare har interaktiviteten inte kommit igång, närmast beroende på att föräldrarna har fullt upp hemma med sitt och hinner i detta läge inte dokumentera det som barnen gör.

– Men det viktiga är ju att barnen går ut och gör saker.

För Noras egna elever i Mikaelskolan är programmet och dokumenteringen en del av undervisningen, så av dem får hon nog bilder på det de åstadkommit, hittat och samlat.

Att göra ett program på några minuter tar en hel dag för Johan och Nora. De planerar ämnet, bildmaterial och manuskript och beger sig sedan ut i skogen för några timmar och filmar.

– Vissa scener får vi ta om upp till tjugo gånger innan vi är nöjda.

Johan Gullmets använder sig också av drönare i filmandet, vilket tar sin beskärda del, men i gengäld ger hisnande vyer.

– Det största jobbet är sedan att editera och klippa ihop materialet till ett färdigt program, säger Nora.

Just nu håller naturen på att vakna med besked, vilket gör att programserien är ytterst aktuell.

– Förra veckan sov myrorna och nu är de i full gång. Eleverna har märkt att det nu är ljusare ute och att man kan uppleva mycket med alla sinnen.

Poängen med den här programserien är att barnen skall gå ut i skogen.

Fast serien heter ”Ut på rast med Nora Gullmets”, handlar det ändå om ett undervisningsmaterial, dock så att det inte blandas ihop med det material som eleverna får av sina lärare.

– Man ska ju inte heller tro att alla raster är så här organiserade och att någon handledande vuxen alltid är med. När vi med Mikaelskolans elever varje måndag är ute i skogen har jag ju inte uppgifter som de skall utföra. De får springa omkring och leka.

– Poängen med den här programserien är att barnen skall gå ut i skogen.

Nora påpekar att hon inte är biolog och inte är ute efter att erbjuda lektioner i artkännedom eller dylikt.

– Barnen skall få uppleva naturen själv och kan rita någonting om de vill, men de behöver inte veta vad det de ritar heter.

– Inte heller skall programmet kräva så mycket material, utan också de barn som inte har superengagerade hemmavarande föräldrar skall kunna pyssla med olika saker också om de inte har den perfekta färgen eller det perfekta materialet.

En så här fin uppsättning saker hittade en av Noras elever i skogen. Foto: Leila Holstein

Programmen visar en otvungen dialog mellan Johan och Nora och tanken är att visa att vuxna också kan göra bort sig, som till exempel då Johan tror att blåsipporna är blåklockor.

– Det finns så mycket perfektionism och duktighetssyndrom över lag i samhället nu. Därför vill vi bjuda på att vi gör bort oss och säger fel och gör tassiga grimaser ibland, säger Nora Gullmets.

Alla lärare får fritt använda programserien i sin undervisning och avsnitten har lockat upp till nästan tusen visningar per styck. I mån av möjlighet producerar paret Gullmets två avsnitt i veckan.

Tom Ahlfors