Henriksson: Satsningar på utbildningen för Finland framåt

53199722655_5bd0a73ea7_3k
Regeringen med Petteri Orpo i spetsen presenterade en stram budget. Men utbildningspolitiska ljusglimtar finns också.

”Vårt mål är att Finland klarar sig bättre i morgon än idag. Därför satar vi på utbildning och forskning. På så sätt för vi Finland framåt.” Undervisningsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) var nöjd då nästa år statsbudget presenterades.

-Finlandsskutan måste vändas i rätt riktning så att vi inte behöver använda flytvästarna, sade Henriksson inför den samlade pressen.

Regeringen presenterade en stram budget för år 2024. Budgetunderskottet är en miljard större än vad finansministeriet hade hoppats på i augusti, totalt 11,5 miljarder. Undervisningsministern kunde ändå glädja sig åt utbildningspolitiska satsningar.

Regeringen stärker nivån på grundskolornas finansiering permanent med 200 miljoner euro under hela valperioden. År 2024 höjs finansieringen för den grundläggande utbildningen med 50 miljoner euro.

– Vår finländska grundskola håller hög kvalitet. En jämlik skola är vår styrka och det ska vi hålla fast vid, sade Henriksson.

– Vi vill stärka kvaliteten i den grundläggande utbildningen, jämna ut skillnaderna i inlärningsresultaten och förebygga segregation.

Regeringen utvecklar stödet för lärande på andra stadiet för 10 miljoner, nybörjarplatserna vid högskolorna utökas till en kostnad av 11 miljoner och man satsar 280 miljoner på forskning och utveckling.

Läromedel på svenska och samiska ska också utvecklas.

Vid lärarfacket OAJ välkomnar man satsningarna på utbildning men kritiserar de planerade nedskärningarna på 25 miljoner inom den fria bildningen. Anna-Maja Henriksson framhöll ändå att man går in med en miljon mer till sommaruniversiteten än vad finansministeriet ursprungligen hade föreslagit.

Regeringens planer på att skära i studie- och bostadsbidraget har också stött på kritik. Vid flera universitet och högskolor har man demonstrerat mot nedskärningarna. Till exempel ockuperade de studerande Helsingfors universitets huvudbyggnad och även vid Tölö gymnasium genomfördes en manifestation.

Fackföreningsrörelsen har i kraftiga ordalag kritiserat regeringen för de planerade nedskärningarna i socialskyddet och de skärpningar på arbetsmarknaden som drabbar arbetstagarna. Också begränsningar i strejkrätten finns på regeringens agenda. Statsminister Petteri Orpo har bjudit in arbetsmarknadsorganisationerna till diskussioner onsdag 27.9.2023. 

Text: Mattias Fagerholm