– Vi har redan satt in pengarna i årsveckotimmarna, sade Ulla Granfors (SFP), tidigare rektor för Vasa övningsskolas gymnasium.
Det föll publiken i smaken.
– Vasa stad har agerat föredömligt i den här frågan, berömde Inger Nabb, rektor vid Vikinga skola, och uppmanade till en applåd.
Vasa svenska lärarförenings after work och påföljande valdebatt samlade drygt femtio medlemmar och närapå dussinet kandidater. Under Vasaprofilen Hippi Hovis ledning fick kandidaterna bland annat ta ställning till om de är beredda att spara inom någon annan kommunal sektor till förmån för utbildningen. Samtliga lyfte sina gröna lappar när ja eller nej frågan skulle besvaras.
– Man kan se på den tekniska sektorn. Utbildningen förlorar ofta mot de manliga sektorerna. Jag är nog lite feminist, sade Lisbeth Fagerström (SFP), tidigare rektor för Åbo Akademi i Vasa.
– Vi kan spara på mycket annat än utbildningen. Jag skulle till exempel sälja gamla fastigheter, sade stadsfullmäktiges ordförande Sari Somppi (SFP). Hör av er om ni är intresserade!
Kandidaterna var också eniga om att man bör slå vakt om en självständig svenskspråkig skolförvaltning. I vissa tvåspråkiga kommuner har en egen svensk förvaltning varit i vågskålen.
– Vi ska bevara det svenska i den finlandssvenska huvudstaden Vasa, så som jag vill kallas oss, sade Ulla Granfors. Hon medgav dock att det finns en viss hotbild i och med att pensioneringar av tjänstemän står inför dörren.

Också frågan om Vasa borde samarbeta mer över kommungränsen svarade samtliga kandidater ja på. Bland annat kunde det eventuellt handla om samarbete mellan gymnasierna och medborgarinstituten.
Publiken ville veta hur kandidaterna förhåller sig till problemet med allt fler hemmasittare. Kunde en liknande modell som man har i Esbo, där ett litet team jobbar med de elever som har problem med skolfrånvaro, också vara möjligt i Vasa? Något löfte om ett frånvaroteam i Vasa gavs inte, men kandidaterna uttryckte sin oro för problematiken.
– Om vi inte får ungdomarna till skolan, hur ska vi senare få ut dem i arbetslivet, sade Sari Somppi.
Hippi Hovi ville också att kandidaterna skulle uppge den optimala storleken på en undervisningsgrupp.
– Det är omöjligt att definiera en gräns, man måste se på elevunderlaget, sade Henrik Vähäkangas (KD) som till vardags jobbar som rektor inom den grundläggande utbildningen.
– Det är kanske inte vi i panelen som ska slå fast det utan ni som jobbar med de här frågorna, sade Kristian Schrey (SFP).
Någon slags konsensus om att gruppstorleken helst inte ska överstiga 20 elever kunde kandidaterna nå.
Den enda frågan där det blev en smula spridning bland kandidaterna var om man i större utsträckning borde använda sig av generativ AI i undervisningen. Skeptikerna hänvisade till att grunderna, dvs att läsa, skriva och räkna är det centrala.
En het fråga i regionen är Vasas ställning inom Åbo Akademi. Hovi ville veta vad kandidaterna kan göra för att påverka situationen. Något svar på den frågan fick han inte, däremot nog många inlägg om vikten av ÅA:s närvaro i regionen.
– ÅA är etablerat och viktigt. Vi kan inte gå tillbaka till hur det var på 70-talet, sade Maj-Gret Axell (KD).
– Vasa är viktigare än Åbo, slog Monica Sirén-Aura (SFP) fast.
En kartläggning från FSL visar att en av tre lärare överväger branschbyte. Hur ska man hålla kvar lärarna, ombads kandidaterna ta ställning till.
– Om vi lyckas lindra arbetsbördan tror jag att lärarjobbet kommer att vara attraktivt också i framtiden, sade Monica Sirén-Aura.
– Höj lönen tack, sade Ulla Granfors och belönades med spontana applåder av publiken.
Text och foto: Mattias Fagerholm