Åtminstone har de två stora aktörerna på den finlandssvenska läromedelsmarknaden, Schildts & Söderströms samt Otava, beviljats stöd. Förlagen vill dock inte avslöja hur stort bidraget är eller för vilket ändamål det ska användas utan hänvisar till Utbildningsstyrelsen delgivnings- och offentlighetsprinciper.
Utbildningsstyrelsens beslut är offentliga och tidningen Läraren har bett om att få en redogörelse kring hur medlen fördelats, dock utan resultat.
Schildts & Söderströms vd Nils Saramo meddelar ändå per e-post till Läraren att man på förlaget i flera månader varit i beredskapsläge i hopp om att kunna dra i gång ett flertal projekt.
– Nu kom startskottet. Det finns alltid orsak till att vara ödmjukt tacksam då man tilldelas ett bidrag. I det här fallet får vi också tacka alla dem som har lobbat för extra anslag i statsbudgeten, FSL en av dem, säger Saramo.
Lärum, som producerar specialpedagogiskt material, har beviljats medel för ett anpassat material i finska.
– Det har efterlysts under hela den tid som jag har jobbat på Lärum, säger teamledare Malin Sandström.
Också Sture Lindholm, lärare i historia och samhällslära vid Ekenäs gymnasium, har beviljats bidrag. Lindholm har utmärkt sig som en förespråkare av den tryckta läroboken och användningen av bidraget är därmed föga överraskande.
– Jag ska göra tryckta läroböcker i historia, säger Lindholm.
Enligt vad tidningen Läraren erfar finns ett anslag på 700 000 euro även i regeringens budgetförslag för nästa år. Det klarnar dock slutligen den 23.9 när budgetpropositionen behandlas vid finansutskottets extraordinära sammanträde och vid statsrådets sammanträde.
Text: Mattias Fagerholm