Professor Okhwa Lee, vid Chungbuk National Univesity talade under rubriken ”Länderna med världens bästa skolresultat”. Det är de asiatiska länderna så som Singapore och Sydkorea som inte bara toppar de internationella jämförelserna, utan rent av ser ut att rycka ifrån.
Okhwa Lee var ändå artig gentemot de svenska värdarna och sade att Sverige är ett modelland för Sydkorea, och att om man skall hitta någon gemensam nämnare för de länder som klarar sig bäst i Pisa är det att de också har problem med sina utbildningssystem. I Sydkorea har man till exempel inte med utbildningens hjälp kunnat sudda ut klyftorna mellan samhällsklasserna.
Framgångssaga
Efter den japanska ockupationen och Koreakrigets slut 1953 var Sydkorea ett av världens fattigaste länder och en stor del av befolkningen var analfabeter. Men efter det har utvecklingen varit häpnadsväckande. Vägen ut ur fattigdomen var en välutbildad befolkning. Idag väljer 70% av eleverna en högskoleutbildning.
Receptet – högpresterande lärare
Vad är då hemligheten bakom Sydkoreas utbildningsframgångar? Okhwa Lee säger lite skämtsamt att man får gå ca 500 år tillbaka i tiden för att hitta en orsak. Då skapades det koreanska alfabetet i akt och mening att öka läskunnigheten bland folket. Alfabetet är nämligen lätt att lära sig.
Men om vi letar efter orsaker i modern tid riktar Okhwa Lee ett tack till föräldrarna i Sydkorea för att de har en passion för utbildning. Stor energi läggs också på lärarna.
– Lärarna i Sydkorea är högt respekterade. Bara toppstudenter antas till lärarutbildningen, säger Okhwa Lee.
Lärarutbildningen räcker i fyra år. Efter det sker en sorts andra gallring. För att få undervisa i de kommunala skolorna krävs nämligen ytterligare en nationell examen.
Lärarna i Sydkorea är högt respekterade. Bara toppstudenter antas till lärarutbildningen.
Topplöner?
Inledningsvis är det inga topplöner för de sydkoreanska lärarna. I början ligger lönen strax under OECD-medeltalet, men fram till pensioneringen vid 62-års ålder har lärarna tredubblat sin lön. En lärare med 20 års erfarenhet har en årslön på ca 53.000 euro.
– Det positiva är att vi kan hålla kvar talangerna i skolan, säger Okhwa Lee.
Myntets baksida
Men allt är inte guld och gröna skogar i Sydkoreas utbildningsvärld. I medier målas det ofta upp en bild av stenhårt drillade elever pressade av både föräldrar och lärare.
– Vi har betalat ett högt pris, säger Okhwa Lee. Eleverna är många timmar i skolan och familjelivet lider.
Okhwa Lee betraktas som en av de främsta experterna på det sydkoreanska skolsystemet. Den passion för utbildning som finns i Sydkorea delas av henne. Hon hänvisar till Usa:s tidigare president Barack Obama som har sagt att ”teachers are nation builders”.
– Vi tror att utbildning är grunden för nationell utveckling, säger Okhwa Lee.