Mattias Fagerholm

Behåll korken på rödpennan Lintilä

Löftena om att regeringen skall satsa på utbildning har avlöst varandra och regeringsprogrammet ligger också i linje med detta.

Men när finansministeriet nyligen presenterade sitt budgetförslag för nästa år var det plötsligt annat ljud i skällan.

Finansminister Mika Lintilä (C) har med hård hand gått fram med rödpennan. Undervisnings- och kulturministeriet hade, helt i enlighet med regeringsprogrammet, föreslagit att grundfinansieringen för universiteten nästa år ökar med 40 miljoner och för yrkeshögskolornas del med 20 miljoner.

Mika Lintiläs partikamrat, forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen, kunde dock med förvåningens finger i häpnadens mun i budgetförslaget läsa att universiteten får nöja sig med 10 miljoner och yrkeshögskolorna med 5 miljoner.

Lintiläs framfart med rödpennan och Rinnes vacklande svar är inte förtroendeingivande.

Statsminister Antti Rinne (SDP) försäkrade för sin del att pengarna nog kommer under denna mandatperiod. Frågan är bara när. Enligt Rinne har man inte har sagt när pengarna ska fördelas. Här har Hanna Kosonen en diametralt motsatt åsikt. Hon säger att man minsann har kommit överens om tidtabellen i regeringsprogrammet.

Från oppositionshåll var man inte sen med att kritisera regeringens hopande och roende. Var är miljarden till utbildningen ni har talat om? undrade Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

Lintiläs framfart med rödpennan och Rinnes vacklande svar är inte förtroendeingivande. För nu är inte läge att stå på bromsen. Visserligen är tecknen att världsekonomin skall piggna i allt färre. Enligt OP-bankens färska prognos växer ekonomin endast med 0,5% nästa år och det innebär sannolikt att sysselsättningen avtar att öka. Och en ökad sysselsättning är det som skall finansiera satsningarna inom till exempel utbildningen.

Kanske är det därför som Mika Lintilä håller hårt i slantarna. Samtidigt är det nu, då det ännu är möjligt, som det skulle gälla att stå på gasen. Med en lågkonjunktur i antågande är det i värsta fall möjligt att Antti Rinne om några år kryper till korset och konstaterar att utbildningssatsningarna rann ut i sanden.

Jag tror inte att Finland har råd att slösa bort tid, säger forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen. Effekterna av satsningar inom utbildningen syns först om några år. Det är lätt att hålla med. En välutbildad arbetskraft är Finlands främsta trumfkort. Och summorna vi talar om är med tanke på Finlands statsbudget en spottstyver.

Så behåll korken på rödpenna Mika Lintilä.