Jeanette Lindroos är ny vice ordförande för FSL

jeanette lindroos
Hur ska framtidens teknik utnyttjas på ett ändamålsenligt sätt i skolan? Det är en fråga som engagerar Jeanette Lindroos.

FSL:s styrelse valde Jeanette Lindroos till förbundets vice ordförande på sitt möte 21.8. Hon efterträder Pamela Leka som har avsagt sig sina förtroendeuppdrag inom FSL i och men att hon valts till undervisningschef i Raseborg.

– Det känns bra. Jag var med redan i FSL:s ordförandekamp 2020 och har fortfarande ett intresse för utbildningsfrågor, säger Lindroos.

Jeanette Lindroos är rektor för Kyrkbackens skola i Nagu samt Skärgårdshavets skola i Korpo. Hon har suttit i FSL:s styrelse sedan år 2021 och är också ledamot i OAJ:s fullmäktige.

– Jag vill bland annat lyfta fram skärgårdsskolornas förhållanden. Hur ska vi kunna utnyttja framtidens teknik på ett ändamålsenligt sätt? Kan man till exempel i små skolor erbjuda tillvalsämnen så som främmande språk med teknikens hjälp. Hur påverkar det här lärarnas och rektorernas arbetsbild?

Lindroos ser att hon i sin roll som vice ordförande är ett bollplank och ett stöd för förbundsordförande Inger Damlin. Också Sabina Lindholm-Järvinen ställde sig till förfogande i valet av vice ordförande men fick se sig slagen med minsta möjliga marginal. Rösterna föll fem mot fyra.

Jaakkola ny i styrelsen

Tomas Jaakkola har tagit plats i FSL:s styrelse efter Pamela Leka. Jaakkola leder också den arbetsgrupp inom förbundet som ska fundera på hur undervisningsskyldigheten eventuellt kunde utvecklas. Alla gånger är man inte besviken på usken utan snarare på arbetsuppgifterna som finns utanför den, slog Jaakkola fast.

Tomas Jaakkola är ny i FSL:styrelsen. Han representerar Esbo-Grankulla lärarförening.

Nya namn i OAJ-sammanhang

FSL:s styrelse för fram Annika Norrgård som Sebastian Lindqvists suppleant i OAJ:s styrelse och Anna Wahren som förbundets representant i OAJ:s utbildningspolitiska kommitté. Pamela Leka har tidigare innehaft på dessa förtroendeuppdrag. OAJ:s styrelse ska ännu fastställa valen.

Styrelsen utsåg också Esbjörn Hägerstedt, rektor för Karis-Billnäs gymnasium till FSL:s representant i OJN (Opetusalan johdon neuvottelukunta). Hägerstedt efterträder Martin Ahlskog som har lämnat sina fackliga förtroendeuppdrag i och med att han valts till rektor för Kvarnen, det vill säga Kronoby folkhögskola och Kronoby medborgarinstitut. 

Avtalsvår i sikte

Det kommunala tjänstekollektivavtalet löper ut 30.4.2025 vilket innebär att vi står inför en ny förhandlingsrunda. Eila Urpilainen, förhandlingschef vid OAJ, gästade FSL:s styrelsemöte och informerade om hur OAJ formar sina förhandlingsmål. Urpilainen har ansvaret för UKTA-förhandlingarna dvs det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal. I UKTA stipuleras bland annat lönegrunder, undervisningsskyldigheter och andra anställningsförhållanden.

Urpilainen konstaterade på ett allmänt plan att OAJ i förhandlingarna försöker svara på det förändringstryck som finns inom undervisningssektorn. Hur påverkas exempelvis lärarnas arbetsbild till följd av minskande årskullar? Hur tar avtalet hänsyn till att lärare kanske framöver måste undervisa i fler ämnen, stadier eller skolor? Hur förändras ledarskapet? Rektorerna får kanske ansvaret för fler enheter vilket innebär att rektorn inte alltid finns fysiskt på plats och ett större ansvar läggs på lärarkåren. I förhandlingarna försöker man trygga goda arbetsförhållanden för undervisningspersonalen också när förändringens vind blåser.

FSL definierar egna spjutspetsar

Att slå fast de huvudsakliga målsättningarna inför förhandlingarna är inte helt lätt för OAJ. Om man vill nå större förändringar i avtalet är man nämligen kanske tvungen att prioritera någon lärarkategori framom en annan. Varje textförändring i avtalet kommer med en prislapp.

Inför den kommande avtalsrundan har FSL:s styrelse som ambition att slå fast förhandlingsmålsättningar också för den egna organisationens del. Det är ett sätt att höja vår profil i avtalsfrågorna, konstaterade förbundssekreterare Pocke Wikström.

Det är värt att notera FSL inte har någon central förhandlingsrätt utan OAJ och förhandlingsorganisationen FOSU sköter den biten för FSL:s del. FSL är dock representerat i OAJ:s beslutande organ.

OAJ:s styrelse fattar de slutliga besluten om målsättningarna för kommunsektorns avtalsförhandlingar.

Bildningsval i april

FSL:s styrelse blickade också framåt mot vårens kommunalval. Valet kan beskrivas som ett 100 procentigt bildningsval då kommunernas huvudsakliga uppgifter numera ligger inom utbildningens område. Social- och hälsovården är som bekant välfärdsområdenas ansvar.

FSL kommer att lyfta fram utbildningens betydelse inför valet. Styrelsen betonade vikten av att redan nu engagera bildningsvänliga kandidater, gärna ur det egna FSL-ledet.

Den egentliga valdagen infaller 13.4.2025.

Text och foto: Mattias Fagerholm