Dramaturgisk båge och annat svängigt

Alfred Backa sid 8
Alfred Backa delar med sig av sina bästa tips för att bygga upp en handling som bär från början till slut

Svenska veckan firas med digert program, också för skolorna. Mycket har pusslats om på grund av pandemin. Till nyheterna hör komikern Alfred Backas video om storytelling.

En katt som tar sig till sin matskål.

Det är handlingen i ett nötskal i den drygt halvtimme långa video som komikern Alfred Backa producerar för Svenska veckan, i första hand för visning i årskurserna 7–9 i grundskolan och inom andra stadiets utbildning.

Temat för filmen är storytelling, närmare bestämt hur man bygger upp en berättelse som bär från början till slut.

Nu behöver ingen vara orolig för att det blir en långdragen halvtimme, trots den till synes väldigt enkla handlingen. Den som sett, hört eller läst komikern och författaren Backa vet att det kommer att förhålla sig precis tvärtom.

Det som utlovas är en färgsprakande presentation. Under sin makliga gång mot matskålen kommer katten att möta en rad utmaningar.

– Jag tror ingen tidigare har sett en föreläsning som den här. Allt jag kan om ämnet finns med, svarar Alfred Backa på frågan varför det lönar sig att se på filmen som kommer att vara tillgänglig på nätet.

Alla format

Han lovar bjuda på sina bästa tips.

– Jag kommer att ta exempel från bland annat mina böcker. Allt kretsar kring hur man skapar en huvudkaraktär som håller genom hela historien.

Videon i sig kommer att vara ett exempel på hur tittaren, lyssnaren och läsaren hålls uppmärksam från början till slut. Tipsen som ges är gångbara för alla typer av berättelser:

– Det kan gälla vilket format som helst – ett tal, en Tiktok-video, en tecknad serie. Det handlar om att bygga upp en berättelse som har en god dramaturgisk kurva.

Kvällar, utomhus

Videon är ett exempel på de nya grepp som arrangörerna och artisterna bakom Svenska veckan fått ta till i år i samråd med Folktinget, som håller i trådarna för evenemanget.

Backa var liksom flera andra konstutövare inbokad för att tala i skolor, men då många av skolorna tackat nej till besök på grund av pandemin har man fått tänka om.

Också daghem har gått in för striktare rutiner.

– Mycket av programmet är flyttat till kvällar i stället, säger Maria Larma som är projektansvarig för Svenska veckan.

Hon säger att arrangörerna också uppmuntrats att i så hög grad som möjligt hålla sina evenemang utomhus.

Finlandspremiär

Maria Larma berättar att ett 100-tal program redan var inplanerade i våras när pandemin började ta ett rejält grepp om samhället. I grova drag 70 procent av repertoaren kunde ändå hållas kvar i sin tilltänka form. De övriga inslagen har bakats om eller helt ändrat form.

– En stor del har vi försökt göra digitala i stället, säger Maria Larma och berättar att Svenska veckan i alla händelser hade tänkt satsa mer också på virtuella inslag.

Animerad film

Bland utbudet på nätet i år kan nämnas den 40 minuter långa animerade filmen Arne Alligator – sjung med. Den kommer att kunna ses under hela Svenska veckan, och det här programmet rekommenderar Maria Larma inte minst för daghemmen.

I samarbete med Marthaförbundet görs sju stycken tio minuter långa filmsnuttar – en för var dag under veckan – som handlar om tillredning av mat gjord på närproducerade produkter.

Folktinget har också producerat en poddserie med namnet Finlands nästmesta språk.

– Det fina med de digitala programmen är att de kan användas när det passar bäst under veckan. Inslagen blir också kvar i vår materialbank.

Även tv-sändning

I skrivande stund, några veckor innan själva Svenska veckan, är över 160 program planerade på 17 olika orter.

När det gäller skolor och daghem är det bland annat olika föreställningar som vankas. Teater Fabel, Teater Taimine, teatergruppen Stjärnfall och Unga Scenkompaniet hör till de ensembler som kommer att uppträda.

Folktingets planerade Svenska dagenfester i Karleby och Åbo har flyttats fram till nästa år. Nytt för i år är i stället en drygt två timmar lång sändning på Yle Fem under själva Svenska dagen, den 6 november, klockan 19.55–22.

Svenska veckan fyller 20 år, vilket sker under speciella omständigheter. Programtablån som kan läsas på nätet lever hela tiden. Fram till att veckan inleds går det att meddela om fler evenemang.

Barn och unga i fokus

  • Svenska veckan firas den 2–8 november. I år deltar 17 orter och regioner med egna program.
  • Det är Svenska Finlands folkting som håller i trådarna för evenemanget, som firar 20 år.
  • Den främsta målgruppen är barn och unga, men i repertoaren finns program för alla åldrar. Evenemanget ska bland annat fungera som en länk mellan svenskspråkiga och finskspråkiga på de olika orterna.
  • Mer om programmet hittas på adressen svenskaveckan.fi

Text: Niclas Erlin
Foto: Folktinget/Linus Lindholm