Från jurist till klasslärare

IMG_4054
Jag har inte ångrat mig en dag, säger Jessica Lindqvist angående sitt karriärbyte.

Jessica Lindqvist är ett resultat av den svenskspråkiga klasslärarutbildningen vid Helsingfors universitet. Utbildningen fick henne att sadla om från jurist till klasslärare. Nu är hon en av de behöriga klasslärarna vid Mattlidens skola.

Jessica Lindqvist hör till den första årskullen klasslärare från Helsingfors universitet. Hon inledde studierna 2016 och blev klar redan i april 2020. I och med att hon är utbildad jurist fick hon en del studier till godo, men ambitionen att snabbt komma ut i arbetslivet spelade också en roll. Därmed hörd hon till de första som utexaminerades.

Lindqvist började först som resurslärare i Mattliden men hoppade i mars in som klasslärarvikarie. Det skedde i samma veva som distansperioden inleddes.

– Min första arbetsdag som klasslärare var den första distansdagen, säger Lindqvist.

Hur var det?

– Det var ganska spännande. På sätt och vis var det lätt för det fanns inga förväntningar. Jag kunde bygga upp distansundervisningen helt som jag ville.

Gick det bra?

– Feedbacken var positiv och vi hade inte problem med till exempel att elever skulle ha fallit bort. Jag började nästan direkt hålla lektioner på Google Meet och försökte hålla så normal undervisning som möjligt.

Bytte lagboken mot ABC-boken

Jessica Lindqvist har en bakgrund som jurist och orsaken till hennes karriärbyte har många varit nyfikna på. Tanken väcktes då hennes tre egna barn kom till skolåldern.

– Många faktorer spelade in. Men främst var det att jag ville göra någonting konkret och nyttigt för samhället. Som klasslärare har man jättestor inverkan på hurudan start barnen får. Man kan göra mycket och jag kan konkret hjälpa just de här eleverna.

Är du nöjd med ditt val?

– Jag är jättenöjd. Jag har inte ångrat mig en dag. Det här är absolut min grej.

Det här är absolut min grej.

Vad tyckte du om utbildningen?

– Jag jämförde hela tiden med juristutbildningen. Den var väldigt annorlunda och mycket mer givande. Utbildningen var konkret och innehöll mycket diskussioner. Man fick ett bra stöd av sina studiekamrater. Jag är lite äldre och tog in allt som jag bara kunde tänkas ha nytta av i arbetslivet.

– Jag hör till den första årskullen och ibland var vi kanske provkaniner i vissa frågor, men för mig var det aldrig ett alternativ att åka till Vasa. Och det var inte heller något alternativ för många andra som studerade med mig. Av familjeskäl till exempel.

Hur kommer det sig att du landade i Mattliden?

– Vi bor i närheten och jag känner skolan då mina barn går här. Mattliden är en föregångare på många punkter, man försöker ligga i framkanten.

– I framtiden kan det eventuellt vara roligt att jobba i en mindre skola. Man kan kanske personligen utveckla mera där. Men å andra sidan är fördelen i en stor skola att man har många kolleger och i början av lärarkarriären så gör det gott att ha ett kollegium. Jag får mycket hjälp.

Det kollegiala stödet fungerar?

– Det gör det. Och det skulle säkert fungera ännu bättre om vi kunde träffa varandra ansikte mot ansikte.

Tror du att du kommer att jobba som lärare framöver?

– Jag föreställer mig det.  Jag tänkte att om jag byter karriär så skall jag vara säker på att det är det jag vill göra resten av mitt yrkesliv.

Läs också:

Alla är behöriga!

Text och foto: Mattias Fagerholm