Mattias Fagerholm

Pajkastning i universitetssandlådan

Vem skall utbilda klasslärare i Svenskfinland?

Helsingfors universitet ville utbilda klasslärare på svenska i Helsingfors. Åbo Akademi förfasade sig. Svenskfinland är allt för litet för två utbildningar och det är inte klokt att splittra resurserna. ÅA har utbildat klasslärare hur länge som helst och är bäst lämpat för uppdraget.

Vid HU menade man att det finns ett stort behov av svenskspråkiga klasslärare i Helsingfors med omnejd.

ÅA kontrade med att man minsann sett till den regionala aspekten, bland annat genom en utlokaliserad utbildning i Helsingfors.

Helsingfors svenska klasslärarutbildning inleddes år 2016.

Vem skall utbilda jurister i Svenskfinland?

Åbo Akademi ville utbilda jurister på svenska i Åbo. Helsingfors universitet förfasade sig. Svenskfinland är allt för litet för två utbildningar och det är inte klokt att splittra resurserna. HU har utbildat jurister hur länge som helst och är bäst lämpat för uppdraget.

Vid ÅA menade man att det finns ett stort behov av svenskspråkiga jurister i Åbo med omnejd.

HU kontrade med att man minsann sett till den regionala aspekten, bland annat genom en utlokaliserad utbildning i Vasa.

Åbo Akademis svenska juristutbildning inleddes år 2023.

Vem skall utbilda rektorer i Svenskfinland?

I en rapport från Undervisnings- och kulturministeriet föreslås att Helsingfors universitet och Åbo Akademi skall dela på ansvaret för att utbilda rektorer på svenska. Åbo Akademi förfasar sig. Svenskfinland är allt för litet för två utbildningar och det är inte klokt att splittra resurserna. ÅA har utbildat rektorer hur länge som helst och är bäst lämpat för uppdraget.

I rapporten menar man att det finns ett stort behov av svenskspråkig utbildning i Helsingfors med omnejd.

ÅA kontrar med att man minsann sett till den regionala aspekten, bland annat genom utbildningspaket  tillsammans med regionala aktörer.

Vem gör vad?

Ni ser mönstret. Det är onekligen lite underhållande att universiteten tar till samma argument när de talar för sin sjuka moster. I den nu aktuella frågan om hur rektorsutbildningen skall arrangeras i Svenskfinland återanvänder Åbo Akademi exakt samma argument som HU med emfas lade fram då ÅA lobbade för en egen juristutbildning. Vi som sitter på läktaren och följer med kan plocka fram popcornen, följa matchen, låta oss underhållas och utropa ”må bäste universitet vinna”.

Samtidigt är argumentationen lite beklämmande, universiteten är sig själv närmast. Vem har ett helikopterperspektiv över Svenskfinlands utbildningsfält som inte ser till egna eller regionala intressen utan till helheten?

Skribenten är chefredaktör på tidningen Läraren.