Inger Damlin

Heta potatisar och höjdare i Hörnan 

I sitt nyårstal lyfte president Niinistö fram kunskap som landets viktigaste kapital och lärandet som en grundsten i bygget av ett gott liv. Det känns precis som att han har hittat inspiration till sitt tal i programutbudet i Hörnan på Educamässan i slutet av månaden. 

Rubrikerna i programmet i Hörnan 26–27.1 sammanfattar mycket väl de frågor och teman som dominerar det finlandssvenska utbildningsfältet och inte minst FSL:s agenda för 2024.  

Vi rivstartar fredagen med riksdagsgruppernas framtidsanalys av regeringsprogrammet och var vi står år 2026. Ambitionerna är höga och många skrivningar fina men vad är realistiskt med tanke på kommunernas ansträngda ekonomi och bristen på personal? Jag ser fram emot att höra deras tankar om hur vi kan stärka bildningen som Finlands konkurrenskraft.  

Vi går mot ett Finland med färre elever 2030 och i Svenskfinland är den här demografiska utvecklingen en het potatis. Kan bildningsfältet se likadant ut som nu, hur kan vi trygga den svenskspråkiga skolan? Det här dryftas i Hörnan under ett eftermiddagspass på fredagen och strömmas för alla som vill lyssna digitalt. FSL fortsätter diskussionerna under året i två olika nationella framtidsgrupper, där vår uppgift är att måna om en vettig utveckling i frågor som berör bland annat digitaliseringen, lärarrollen och skolnätet.  

Den kanske mest akuta frågan är våra barn och ungas allt sämre psykiska och fysiska hälsa och samhällets upprepade misslyckanden när det kommer till att hantera läget. FSL konstaterar i sin verksamhetsplan för 2024 är att behovet av stöd kommer att fortsätta växa och att en fungerande elev- och studerandevård är en förutsättning för lärande. Hur ska välfärden jobba de kommande åren? På plats i Hörnan är bland andra minister Anders Adlercreutz och riksdagsledamot Henrik Wickström för att ge svar på den här frågan.  

Elevhälsa och lärarhälsa går hand i hand och det är ingen hemlighet att vår yrkeskår är högt belastad. FSL har bett poddaren och författaren Ted Forsström att tillsammans med två av våra lärare diskutera hur det är att jobba i skolan idag och hur vi kan se till att tillgången på lärare i framtiden inte sinar. På lördagen i Hörnan bjuder neuropsykologen Åse Fagerlund dessutom på tips för hur man som lärare kan stärka sitt välbefinnande och hantera stress. 

Jag ser fram emot många trevliga möten och återseenden i Hörnan och hoppas du har möjlighet att ta del av det intressanta och inspirerande programmet, antingen på plats eller hemma i vardagsrumssoffan.