OAJ har fått sin första kvinnliga ordförande – Katarina Murto vald med bred marginal

oajvaltuusto2022-2489
Segerjubel av OAJ:s nya ordförande Katarina Murto.

Akavas arbetsmarknadsdirektör Katarina Murto är lärarfacket OAJ:s nya ordförande. Hon valdes i den första omgången och inleder omgående sin fyra år långa mandatperiod.

– Det känns fantastiskt. Valprocessen har varit lång och utmanande, säger Murto till pressen strax efter att hon har blivit vald.

Katarina Murto (50) har lärarbakgrund, hon har bland annat verkat som lektor i danskonst vid Teaterhögskolan. Hon är jurist och har jobbat både på löntagarorganisationerna FFC och STTK. För tillfället är hon arbetsmarknadsdirektör vid Akava.

Murtos har en lång erfarenhet av arbetsmarknadspolitik och förhandlingsverksamhet, vilket hon också framhöll i valkampanjen.  OAJ:s fullmäktigemedlemmar värdesatte uppenbarligen den kompetensen.

Hon valdes med 81 röster redan i den första omgången. Matti Helimo fick 30 röster, Kari Nieminen 19, Leena Pöntynen 15, Tuomo Suihkonen 2 och Antti Korhonen fick nöja sig med en röst.

Katarina Murto får hoppa in i hetluften direkt, bara ca 30 min efter att valet är klart presenterades ett medlingsbud från förlikningsnämnden.

– Förhandlingsläget är utmanande, men det är jag beredd på, säger Murto.

Olli kvar på FOSU

Olli Luukkainen stiger omedelbart åt sidan som OAJ-ordförande, och Murto börjar på sitt nya jobb redan i morgon. Men Luukkainen fortsätter ändå som förhandlingsorganisationen FOSU:s ordförande året till slut. Vilken arbetsfördelning de två skall ha är ännu inte klart.

– Det har vi inte ännu diskuterat, vi får återkomma till det snarast. Men jag tror att samarbetet kommer att fungera väl. Jag ser det som en fördel att Luukkainen fortsätter i den uppgiften.

Hur vill du förnya OAJ?

– Jag vill bygga ett starkt och konstruktivt samarbete med förtroendevalda, tjänstemän och medlemmarna. Jag vill ha en öppen dialog kring hur vi skall utveckla organisationen. Själv vill jag se en effektivare och mer övertygande intressebevakning.

Också på svenska

Hur ser du på OAJ som en tvåspråkig organisation?

– Jag försöker tala svenska om det är möjligt. Det är inte mitt bästa språk men jag förstår bra, svarar Murto (på svenska) på tidningen Lärarens fråga.

Vad skall du göra första dagen på nya jobbet i morgon?

– Jag kommer till OAJ:s kansli. Dagen börjar tidigt och jag är säker på att den slutar rätt sent.  Jag tar mig an den här uppgiften så gott jag bara kan.

Text: Mattias Fagerholm
Foto: Jarkko Mikkonen