Inger Damlin

Vi saknar ett styrdokument kring digitalisering

I Finland åtnjuter lärare en pedagogisk frihet. Det är läraren som planerar lektioner, väljer arbetssätt och verktyg. Det är läraren som differentierar och tillrättalägger. Det är läraren som ger ramarna för lärandets magi.

I dagens skola ser elementen annorlunda ut än för bara några år sedan. Det finns papper, pennor, böcker och så finns det en uppsjö digitala verktyg. Kikar man in i ett vanligt klassrum en helt vanlig dag så är jag ganska säker på att man kan se elever ofta jobba med olika element parallellt. Det är så det ska vara.

Men när samhällsdebatten rullar på blir den lätt svartvit och frågan om mobiltelefonerna rörs ihop med digitaliseringen och dess eventuella fördummande effekter. Vi välkomnar mer befogenheter för att skapa arbetsro i klassrummen och öka elevernas förutsättningar för lärande. Men att parkera mobilerna ska inte förväxlas med att bromsa digitaliseringen. I våra skolor är digitaliseringen en nödvändig utveckling i den uppkopplade värld som barn och unga växer upp i. Att förse elever och studerande med en digital kompetens är ett centralt uppdrag inom utbildningen. Därför behöver vi strategier och hållbara förhållningssätt i vardagen för att se till att digitaliseringen blir något mer än bara konsumtion. Att kunna utnyttja den digitala världen på ett konstruktivt sätt och även förstå när hjärnan behöver jobba med andra verktyg, är en viktig aspekt av den digitala framtidskompetensen.

Jag kommer så väl ihåg då jag under pandemin satt på vinden i mitt arbetsrum ute på vidderna och skrev ett inlägg i ordförandekampen. Jag efterlyste en nationell strategi kring digitalisering som skulle klargöra syfte och metoder och garantera en likvärdighet. Det har gått fyra år nu och vi saknar fortfarande ett sådant styrdokument.

Det finns kommuner som verkligen satsat, införskaffat utrustning och anställt handledare som stöder lärare och elever på den digitala lärstigen. Det finns tyvärr också kommuner med mera luddiga strategier och bristfällig utrustning där de unga riskerar att halka efter. Det här skapar olika förutsättningar för elevers lärande och för lärare att förverkliga läroplanens intentioner.

Digitalisering betyder inte exkludering eller förminskning av andra kompetenser. Digitalisering rätt tillämpad betyder att förbereda för framtiden.