Inger Damlin

Tagga ner – kan du det?

Hösten som vi hoppades kunde bli en termin av ”äntligen får vi” blev inte så. I själva verket visade sig pandemin från en ny sida och ovissheten har vi fått lära oss att leva med. Flexibilitet börjar kännas hopplöst uttjatat samtidigt som ansvarsfullhetens lampa lyste starkare än någonsin bland elever, studerande, personal och i hemmen.

I tider med hög arbetsbelastning är det viktigare än någonsin att ta hand om sitt mående. Självledarskap i ett yrke som präglas av människomöten är utmanande. Otillräckligheten tar så lätt över och så tänjer man sig en smula till – för barns och ungas bästa. Går omkring med dåligt samvete, jobbar någon timme extra och blundar för egen ork. Helgerna blir lätt till dagar då man prickar av to-do-listor. Man jobbar undan så att nästa arbetsvecka ska kännas mera hanterbar. 

Att vara lärare eller rektor är ett yrke att vara stolt över, att jobba inom undervisningsbranschen är fint. Det arbete som görs är värdefullt. Det är vi själva som aktivt i arbetsvardagen måste axla ansvaret över att yrkesstoltheten bland skolfolket är hög. Vi är proffs på det vi gör. Att prata om sitt yrke i positiva ordalag är smittsamt. Låt oss sprida den “smittan” vidare i samhället i stället.

Undervisningsbranschen är utmanande men samtidigt en ryggradsbransch för samhället – det du gör har en stor betydelse för vår framtid.  

Vi bör ändå acceptera och inse att det är viktigt att dra gränser och kommunicera det här utåt. Balansen mellan arbete och fritid måste hållas på en rimlig nivå. Helger och lediga dagar behövs för avkoppling. Den pedagogiska friheten är en styrka men kan också vara en stor riskfaktor eftersom gränslöst arbete är det värsta hotet mot skolfolkets professionalism. En professionell gränsdragning skapar goda förutsättningar för alla, för en kvalitativ arbetsinsats.

Katten sträcker på sig, öppnar ögonen och kikar slött på mig från sin sovplats. Kissekatten är min största förebild då det kommer till avkoppling. Martta förstår att njuta av julens läckerheter. Hon förstår idén med att ta det lugnt och värdet av att sova länge. Och däremellan unnar hon sig en och annan eftermiddagsvila.

Jag önskar er alla en fridfull julhelg och ett gott nytt år!