Inger Damlin

Med kollegial styrka genom coronaläsåret

Klockan ringer ut och läsåret är till ända. Glädje och förväntan inför ett långt sommarlov ligger i luften då barn och ungdomar springer mot ett välförtjänt sommarlov. Ett tack och ett hejdå i kombination med ett leende till läraren innan dörren till skolan stängs för sommaren. Lärarrummet fylls av skratt och fin samvaro, ett läsår är till ända. Det kollegiala är påtagligt. 

Läsåret 2020–2021 har präglats av omställningar och ovisshet men också av professionella lärare som levererat och alltid med elevernas bästa i fokus. Vår yrkeskår har klivit fram som en av samhällets verkliga superkrafter då pandemin gastkramar världen; en yrkeskår i ett utbildningssystem där trygghet och kvalitet består trots prövning. 

Den ovisshet som skolorna har levt i under det gångna läsåret förutsätter pedagogisk trygghet och lugn. Lärare och rektorer har lyckats med just det. Att utöver detta skapa digitala plattformar, utveckla metoder och därmed utmana det egna kunnandet är en otrolig bedrift. 

Nyfikenheten bland barn och ungdomar, glädjen i att lära sig nya saker och utvecklas har kommit i skymundan för det ökade illamåendet. Men lusten till kontinuerligt lärande och magin i lärstigen finns kvar. Läsåret har visat hur viktigt mötet och interaktionen verkligen är. Skola är mycket mera än undervisning och kunskap. 

Hemmen har fått axla ett stort ansvar och samarbetet mellan hem och skola har varit en bärande kraft. Styrkan i att se helheter och vad vi kan åstadkomma tillsammans är en lärdom som vi ska ta med oss. 

Läsåret har varit krävande, kollegier andas en stor trötthet. Då lärare och rektorer återvänder till skolan i höst, hoppas jag att arbetsgivarna har full förståelse för att fokus under det kommande läsåret måste läggas på personalens ork. Skolan behöver lugn och ro, vi måste gemensamt dra i handbromsen. Mår personalen bra, mår skolan bra. Det är nu vi behöver tid för att se varandra och tid för att se växande barn och unga. 

Tack för det gångna läsåret – tack medlemmar, tack samarbetsvänner!  

Jag önskar er ett chokobra sommarlov med lata dagar utan måsten, stunder fyllda med sådant som ni mår bra av och njutbar tid i hängmattan med en medlemsgåva i handen.