Historiska strejkdagar i Åbo

Vi har fått tummen upp och dunkar i ryggen! Det konstaterar strejkgeneral Petra Örn på fackföreningarnas gemensamma strejkjippo på Domkyrkotorget i Åbo. Hon är beredd på en till strejkrunda om det skulle bli aktuellt.

– Det känns jättebra. Det är lite konstigt för strejk är ju ingen trevlig sak, våra arbetsförhållanden är inte bra. Men humöret är på topp, vi har till och med vädret med oss. Jag är överlycklig över den här folkmängden och jag är så glad över mina lärare som har väckt uppmärksamhet över hela stan. Vi har fått tummen upp och dunkar i ryggen, säger Petra Örn, ordförande för Åbo lärarförening.

–  Solen skiner, uppslutningen är stor och minerna är glada. Jag har inte hört en enda negativ reaktion. Föräldrarna har visat förståelse, säger Elise Kurtén, rektor vid Sirkkala skola.

Strejk senast 1984

Strejkdagarna 6-7.4.2022 i Jyväskylä, Rovaniemi, Uleåborg och Åbo går till historien. Lärarna strejkade senast 1984. Kuopio och Rovaniemi finns i nästa strejkvåg och veckan efter påsk går de kommunalt anställda lärarna i huvudstadsregionen i strejk.

– Vi strejkar för en bättre lön. Och arbetsmängden måste begränsas. De unga lärarna är trötta efter bara något år och vi äldre hinner inte hjälpa och handleda dem. Jag är orolig för att vi snart inte har nya lärare, säger Petra Örn.

Demonstranterna hade grävt fram ett plakat från lärarstrejken 1984.

Rektorns roll

Från arbetsgivarhåll ser man inte alla gånger med blida ögon på en strejk. På vissa orter har man exempelvis begärt att få listor på vilka lärare som är i strejk. Från Finlands svenska lärarförbunds sida har man varit tydlig med att arbetsgivarens försök att hindra eller försvåra strejken är att betrakta som olagliga. Man har inte rätt att försöka förhindra någon att delta i en strejk och strejkrätten omfattar också rektorerna. En rektor kan inte heller åläggas att fungera som arbetsgivarens förespråkare i en arbetskonflikt.

Också i Åbo har man från arbetsgivarhåll hänvisat till rektorns betydelsefulla roll och antytt att man inte kan frånsäga sig sitt ansvar. Rektor Elise Kurtén tycker inte att det i det här fallet var svårt för henne att se sin roll.

– Jag känner starkt för att det här är befogat och att vi måste göra någonting. Själv har jag inte så väldigt mycket kvar av det här jobbet, men jag har varit med länge och jag vet att arbetet har förändrat otroligt mycket. Med tanke på den negativa löneutvecklingen står jag gärna här och hoppas på förbättring

Om reaktionerna från arbetsgivarhåll inte till alla delar är positiva så fanns det också de som tog emot strejkbeskedet med öppna armar.

– När jag dagen innan strejken sade i högtalaren att vi ses på fredag var det ganska stort jubel från årskurs sex, skrattar Kurtén.

Elise Kurtén i samspråk med Petra Örn.

Fler strejkvågor?

Frågan på allas läppar är hur den kommunala arbetsmarknadstvisten skall få sin lösning. Riksförlikningsman Vuokko Piekkala har kastat in handduken och nu tar en så kallad förlikningsnämnd vid. Åtgärden är exceptionell och används sällan. Senast var det aktuellt 2007 när vårdarna hotade med massuppsägningar.

Det tillknäppta läget kan innebära att fler strejkvarsel är på kommande. Petra Örn är redo om det skulle bli aktuellt på nytt i Åbo.

– Jag tror att vi har gänget med oss. Folk är taggade, det ställer nog upp ett varv till, säger hon.

Se bilder från Åbo

Text, foto och video: Mattias Fagerholm