Vasa går över till distansundervisning

_JHZ1946
Årskurserna 4-9 står inför distansundervisning i Vasa.

I Vasa med omnejd eskalerar coronapandemin med rasande takt. Nu övergår man till distansundervisning för årskurserna 4-9 inom den grundläggande utbildningen. Också i Korsholm drar man i handbromsen. Där går högstadiet över till distansundervisning.

– Vasa är ett område där smitttonivån har nått den graden att vi har stor förståelse för att man går in för distansundervisning, säger FSL:s ordförande Inger Damlin.

Under torsdagen (8.10) konstaterades 50 nya fall i Österbotten. Att smittan eskalerar innebär för skolornas del distansundervisning för årskurserna 4-9 från och med måndag 12.10.

Höstlov i grevens tid

Med tanke på smittläget i Österbotten kan man konstatera att höstlovet kommer lägligt. För eleverna innebär det att man är på distans två dagar (må-ti) och därefter på höstlov i tre dagar (ons-fre). Måndagen efter höstlovet är även en distansdag.

För eleverna i årskurserna 7-9 pågår distansundervisningen en vecka längre, fram till den 25.10.

– Coronaläget är oroväckande i Vasa just nu. Därför vill vi göra vårt yttersta för att stoppa spridningen, säger bildningsdirektör Christina Knookala.

– Jag hoppas att man kan ta med sig erfarenheterna från våren och tillsammans med elever, studerande och vårdnadshavare göra det bästa av den här situationen, säger Inger Damlin.

Inger Damlin och Linda Felixson tror att vårens erfarenheter kommer att vara värdefulla när man går över till distansundervisning,

Övis övergår också till distansundervisning

Också vid Vasa Övningsskola följer man samma kutym.  Övis är som bekant inte en kommunal skola, och därmed är beslutet att övergå till distansundervisning i praktiken på ledande rektor Bernt Klockars bord.

Vasa Övningsskola har i motsats till de kommunala skolorna höstlov hela veckan (vecka 42) och därmed är det i praktiken endast måndag 19.10 som eleverna i åk 4-6 är på distans.

Eleverna i åk 7-9 är däremot på distans hela veckan efter höstlovet.

Vid Vasa övningsskolas gymnasium konstaterades idag (8.10) ett andra falla av corona. Hela gymnasiet verkar på distans till och med vecka 43.

– Vi har balanserat fram och tillbaka. På ett sätt är det skönt att vi nu har ett beslut. Smittspridningen är oroväckande, säger Bernt Klockars.

Var det ett svårt beslut att övergå till distansundervisning?

– Nej, när vi väl har kommit så här långt var beslutet lätt att fatta.

Smittspridningen är oroväckande. Det var ett lätt beslut att går över till distansundervisning, säger Bernt Klockars.

Också i Korsholm

Vid Korsholms högstadium har man ett bekräftat fall av corona inom skolans personal och skolan övergår till distansundervisning från och med fredag 9.10.

– Det var väl väntat att det skulle ske förr eller senare. Förhoppningsvis får man bukt på smittspridningen genom att övergå till distansundervisning. Det finns planer för hur det här skall genomföras och vi är klokare efter vårens distansundervisning. Förhoppningsvis blir det ändå inte så långvarigt. Vi får avvakta och se hur det blir med övriga skolor i kommunen, säger Linda Felixson, huvudförtroendeman i Korsholm.

Distansundervisning gäller i Korsholms högstadium från och med 9.10.

Inger Damlin berömmer det arbete som smittskyddsmyndigheterna utför i samarbete med skolorna i Korsholm.

– Ett gott samarbete är en förutsättning för att skolan skall kunna reagera och vidta de åtgärder som krävs.

Text: Mattias Fagerholm