Rita är en blivande påverkare inom FSL

Rita Sandvik
Rita Sandvik tar sina första fackliga steg.

Klasslärare Rita Sandvik skyggar inte för tanken att en dag ta ett större fackligt ansvar. Hon är en av kursdeltagarna i FSL-akademin som nyligen sparkade i gång. Tanken med kurshelheten är uttryckligen att vaska fram framtida påverkare inom förbundet.

FSL är en resa, inte en destination. Så uttryckte Anna Wahren sig när hon beskrev sin egen fackliga resa från FSL-akademin till FSL:s styrelse. Akademin har återuppstått igen efter en paus på flera år och Wahren gästade i slutet av oktober den första kursmodulen.

Ritas resa

Rita Sandvik tar genom akademin de allra första stegen på sin fackliga resa. Till vardags är hon klasslärare vid Boxby skola i Sibbo. Rita har hunnit samla på sig en rätt gedigen arbetslivserfarenhet men är förhållandevis ny i skolvärlden. Vägen till katedern har inte varit spikrak. Hon började sin yrkeslivsbana som fysioterapeut och verkade många år inom flygbranschen innan hon våren 2014 sökte till Åbo Akademis klasslärarutbildning. Lärarbanan hade funnits i tankarna hela tiden, men Vasa kändes för avlägset efter avlagd studentexamen. Men när det väl begav sig gick det undan. Under det första studieåret samlade Rita över 150 studiepoäng i ÅA:s och Hangö sommaruniversitets regi. Klar blev hon 2017 och undervisar nu en sammansatt åk 1-2.

– Jag trivs jättebra. Jobbet är mångsidigt, ingen dag är en annan lik. Och som lärare ser man frukterna av sitt arbete. Det är ljuvligt att se barnens glädje när de lär sig, säger Rita Sandvik.

Första förtroendeuppdraget

Från sitt tidigare jobb har Rita erfarenhet av att vara arbetarskyddschef och det var ett självklart val att skriva in sig i FSL när hon började jobba som lärare.

Hur ser du på fackets roll?

-Facket behövs absolut. Aktiva fackförbund gör att arbetsgivaren inte börjar köra sitt eget race. Det funkar i förbyggande syfte.

Ritas lokala lärarförening, Sibbo lärarförening, är ännu rätt obekant också om hon nog har noterat att det arrangeras en hel del aktiviteter. Och också om hon själv inte aktivt deltagit är lärarföreningens närvaro påtaglig

– Det ordnars trevligt program och man känner att föreningen finns där och stöder dig.

Dagen innan den första kursmodulen aktiverade sig Rita och deltog för första gången i föreningens höstmöte, och den vägen fick hon också sitt första fackliga förtroendeuppdrag.

– Jag blev suppleant för verksamhetsgranskaren, skrattar hon.

Varför hoppade du på FSL-akademin?

– Jag läste om den i Läraren och tänkte att det här skulle vara intressant. Jag är nöjd med den bransch som jag har valt men jag vill också utvecklas.

– Man får träffa likasinnade människor och utbyta intressanta åsikter.

Vilket var ditt första intryck av FSL?

– Jättebra, jag hade bilden av att det är ett människonära förbund och det intrycket har förstärkts. Jag har blivit väl mottagen. Det är en positiv anda.

Första kursmodulen är nu avklarad. Hur var det?

– Det var bättre än förväntat. Trevliga människor och givande diskussioner.

Det är ingen hemlighet att FSL genom akademin hoppas hitta framtida påverkare inom förbundet. Hur låter det?

– Intresset finns. Och jag hoppas att jag på kursen skall lära mig vad som krävs för att bli en påverkare. För mig är det viktigt att lyfta fram saker som inte fungerar.

Maria Udd är ordförande för Sibbo lärarförening.  Har hon försökt fiska dig till styrelsen redan?

– Nej, men på Facebook hade hon nog gillat bilderna från kursen, konstaterar Rita Sandvik.

Rita Sandvik skyggar inte för att i framtiden ta ett större ansvar inom FSL. Foto: Mattias Fagerholm

FSL-akademin i ett nötskal:

  • Modul 1: Den fackliga rörelsen som idé.                         
  • Modul 2: Det politiska spelet. (25-26.3.2022)
  • Modul 3: Att påverka är att kommunicera. (hösten 2022)