Närmast på FSL-agendan ligger ett seminarium som fokuserar på läromedelssituationen i Svenskfinland. Från läromedel till lärresurs – på svenska i Finland går av stapeln den 31 augusti i Akavahuset i Böle. Läromedelsfrågan har varit en het potatis på senare tid och bristen på finlandssvenska läromedel har även ventilerats i tidningen Lärarens spalter. I sin rapport om det finlandssvenska utbildningsfältets utmaningar lyfte Gun Oker-Blom också fram behovet av satsningar på den finlandssvenska läromedelsproduktionen.
I seminariet medverkar bland andra undervisningsminister Li Andersson, Utbildningsstyrelsens färska generaldirektör Minna Kelhä, Gun Oker-Blom, forskare Linda Mannila samt läromedelsförfattare Pernilla Granlund.
Efter själva seminariedelen har FSL bjudit in centrala aktörer till en rundabordsdiskussion kring läromedlen.
– Vi är nyfikna på vilka mekanismer som eventuellt kunde födas om vi tillsammans sätter oss ner och funderar kring temat, säger FSL:s ordförande Inger Damlin. Jag hoppas att vi kan hitta lösningsmodeller.
FSL-akademin är tillbaka
Under hösten är FSL:s kurskalender gedigen. Nytt för i höst är att FSL-akademin återuppstår efter en paus på några år. Det är fråga on en kurshelhet för den som är intresserad av att fördjupa sig i det fackliga arbetet.
– Vi hoppas att de som går akademin vill fortsätta inom förbundet i olika roller. Det är de vi nu söker, säger ombudsman Jens Mattfolk, som håller i FSL:s kursverksamhet.
FSL-akademin består av tre moduler som sträcker sig över 1,5 år. Den första modulen sparkar i gång i slutet av oktober och då ligger fokus på FSL som organisation. I följande kursmodul går man in på det politiska beslutsfattandet, både på nationell och lokal nivå och i den avslutande tredje delen är kommunikation, sociala medier och mediehantering på agendan.
Det finns inte någon åldersgräns för vem som kan söka till akademin, utan snarast vill man hitta lärare som är beredda att framöver axla ett större ansvar inom FSL.
– Man kan vakna fackligt vid fyllda 50, konstaterar Mattfolk, som själv är en produkt av FSL-akademin.
För gammal och ung
FSL arrangerar också kurser för dig som är ny i gamet, men också för dig som redan har arbetet flera år. Både kurserna första klass och tredje klass finns inprickade i kurskalendern. Målsättningen är att arrangera kurser där kursdeltagarna är fysiskt på plats men FSL följer myndigheternas rekommendationer.
– Vi är optimistiska. Vaccinationsgraden ökar hela tiden. Men vi är också beredda att ställa om, säger Mattfolk.
After work för nya lärare
Under hösten kommer FSL också att bjuda in nya lärare på after work på olika håll i Svenskfinland. Tillfällena riktar sig till lärare som är alldeles i början av sin karriär.
– Tanken är att berätta vad FSL är och ge en möjlighet att diskutera avtalsfrågor, säger förbundssekreterare Jan-Mikael Wikström.
Ny intra för medlemmarna
Också digitalt för hösten med sig en del nyheter. En intra endast ägnad FSL:s medlemmar öppnas. Till Medlemsintran kommer man att kunna logga in med sina bankkoder.
– Tanken är att man på ett smidigare sätt skall kunna se och vid behov redigera sina medlemsuppgifter, säger FSL:s kommunikatör Mirjam Heir- Lindström.
Den nya medlemsintran är ett komplement till de nuvarande informationskanaler.
– Ibland kan det finnas behov för en plattform som är riktad endast till våra medlemmar, exempelvis strejkinformation, säger Heir-Lindström.
På medlemmarnas intra finns också exempelvis rabattkoder och det är och möjligt att anmäla sig till förbundets kurser. Inom kort kommer det också att bli möjligt att skicka in motioner och initiativ via medlemsintran.
Ladda ner FSL:s app – vinn ett par hörlurar
FSL:s app Lärarrummet har nyligen fått ett ansiktslyft. Appen kan kostnadsfritt laddas ner och därmed får man både FSL:s och tidningens Lärarens nyheter direkt i mobilen. Den som laddar ner eller uppdaterar den gamla versionen, samt sänder sin e-postadress, deltar dessutom i utlottningen av ett par bluetooth-hörlurar. Utlottningen pågår fram till den 22 augusti 2021.
– Genom att ladda ner appen kan du på ett enkelt och smidigt sätt ha koll på vad som är på gång, säger Heir-Lindström.
Lärrarummet har fått ett nytt grafiskt utseende och verktyget för hur man beräknar samplaneringstiden har förenklats. En nyhet är en termometer som visar när samplaneringstiden håller på att slå på rött.
De studerande har också fått ett eget ställe i Lärarrummet med relevant information för dem.
– Där finns till exempel info om hur man skall tänka kring biämnesstudier och fakta om hur lärarlönen är uppbyggd, säger Mirjam Heir- Lindström.
FSL-hösten i ett nötskal
31.8 – Från läromedel till lärresurs
17-18.9 – Första klass
29-30.9 – Förtroendemannakurs
29-30.10 – FSL-akademin
10-11.11 – Fullmäktigemöte
19-20.11 – Tredje klass
Text: Mattias Fagerholm
Foto: Tom Ahlfors