En fjäder i hatten för Tove

IMG_4411
Grattis! Tove Söderman från Pargas får ett erkännande för sitt fackliga engagemang.

Överraskningen var total för Tove Söderman när FSL:s ordförande Inger Damlin och viceordförande Pamela Leka stegade in i lärarrummet på Pargas svenska gymnasium med en chokladkaka i famnen. Tove var en av de lärare som premierades på Värdslärardagen med FSL:s nya utmärkelse, En fjäder i hatten.

– Jag är överväldigad och tacksam. Det här är verkligen en överraskning, säger Tove Söderman.

Vad betyder den här utmärkelsen för dig?

– Det betyder väldigt mycket. Det är många som jobbar aktivt för föreningen och det känns som en belöning för allt arbete. Man inser att man har gjort något betydelsefullt för lärarna.

I prismotiveringen betonas att Tove Söderman ”är en person med ett otroligt sinne för rättvisa” och att när hon engagerar sig i en fråga gör hon det ”helhjärtat till 100 procent och hon ger inte upp när det gäller att kämpa för frågor som är viktiga”.

– Tove är engagerad, kunnig, noggrann och insatt.  Hon leder vår förening på ett fint sätt, säger Åsa Hermansson, vice ordförande i Väståbolands lärarförening.

Hur är det att jobba fackligt i Pargas?

– Klimatet är gott. Vi har ett bra och regelbundet samarbete med arbetsgivaren, säger Tove.

– Dialogen med arbetsgivaren är viktig. Där är Tove duktig, säger Åsa.

Tove är engagerad, kunnig, noggrann och insatt, säger Åsa Hermansson, vice ordförande i Väståbolands lärarförening. Lena Sahakoski (t.v) instämmer, Foto: Mattias Fagerholm

Skolbygge över språkgränsen

En aktuell fråga i Pargas de närmaste åren är bygget av ett nytt skolcentrum. Där skall båda språkgruppernas högstadieskolor och gymnasier samsas. Tanken är att lärcentret skall stå klart 2024 men redan nu, innan man ens kommit i gång, har budgeten överskridits med närmare 2 miljoner och tidtabellen kan komma att ruckas.

– De ekonomiska realiteterna kommer emot och vi oroar oss till exempel för att vi inte kommer att ha egna arbetsutrymmen och det talas till och med om ett gemensamt lärarrum för alla, säger Tove.

– Det är ytterst viktigt att det nya skolcentret i slutändan verkligen fyller alla fyra skolors behov. Det betyder tillräckligt med utrymmen där lärarna kan pusta ut i lugn miljö under de korta rasterna och vid tillfälle kunna dra sig tillbaka för att koncentrera sig på för- och efterarbete.

Gamla rävar men också nya förmågor

I Väståbolands lärarförening har man inte haft några större problem med att rekrytera lärare som är beredda att ta ett större ansvar och kanske sitta i styrelsen. Tove beskriver VÅL som ett stabilt gäng där många har varit med länge.

– Det är många eldsjälar i styrelsen. En del har kommit och gått. Man har kanske tagit en liten paus, men så kommit tillbaka till styrelsen efter några år.

– Men vi har också fått nya lärare med. Jag tror att det har med arbetsklimatet att göra, det har blivit tufft att jobba. Frågor som välmående och arbetsbelastning engagerar. Det har varit allt för många reformer samtidigt och man upplever att det är viktigt att försöka påverka saker i rätt riktning. Vi kommer under hösten fortsätta jobba för lärarnas välmående och poängtera att arbetsbelastningen inte får bli för stor.

Vissa lärarföreningar har problem att hitta aktiva till styrelsen. Vilka är dina tips?

– Sätt det i system, vi har ett rullande schema. Man sitter sin period och sedan är det någon annans tur. Inte tvingar vi direkt någon, men det ha fungerat bra. Ofta är det sedan så att när man kommer med så märker man att det är intressant och givande. Folk som kanske har kommit med i styrelsen lite motvilligt för att det är ”din tur” han blivit positivt överraskade.

Vad ger det fackliga arbetet dig?

– Information. Jag får en helhetsbild av läget, hur lärarna har det lokalt men också nationellt. Jag har fått ett stort kontaktnät till lärare i hela Svenskfinland. Och det finns alltid frågor man behöver bevaka. Jag upplever att man kan påverka och göra sig hörd.

Erfarenhet ger pondus

Tove Söderman har varit ordförande för Väståbolands lärarförening sedan år 2015. Till vardags är hon lektor i engelska vid Pargas svenska gymnasium. Det har hon varit sedan hösten 1996. Men lärarbanan inleddes redan 1988 som vikarierande språklärare vid Åbolands yrkesskola, som det hette på den tiden.  Erfarenheten är ett trumfkort i det fackliga arbetet.

– Erfarenhet ger perspektiv. Man måste våga lyfta fram saker, uttala sig och stå för sin åsikt.

Hur skall du fira din utmärkelse?

– Det blir nog i arbetets tecken, skrattar Tove.

FSL:s vice ordförande Pamela Leka (t.v) och förbundsordförande Inger Damlin uppvaktade med kaffe och kaka. Foto: Mattias Fagerholm

De här får en fjäder i hatten

En fjäder i hatten är en utmärkelse som delades ut på Världslärardagen till 30 lokalt aktiva FSL:are. Du hittar samtliga pristagare här.

Maritta HemminkiKymmenedalens svenska lärarförening
Alexander SmedsLovisanejdens lärarförening
Susanne HolmbergBorgå lärarförening
Irene RaphanelSibbo lärarförening
Annette LundstömHelsingfors svenska lärarförening
Susanne NymanderEsbo-Grankulla lärarförening
Sonja KotakallioKyrkslätts lärarförening
Monica ErikssonRaseborgs lärarförening
Jenny ÖhmanHangö svenska lärarförening
Kirsi MartinKustvägens lärarförening
Inka HalkivahaÅbo lärarförening
Tove SödermanVäståbolands lärarförening
Ben JohanssonKimitobygdens lärare
Anne HämäläinenÅlands lärarförening
Kimmo MattssonÅlands gymnasielärare
Annett JanssonÅlands lärare i småbarnspedagogik
Tomas LindqvistBjörneborgs lärarförening
Carina TanskanenTammerfors svenska lärarförening
Linda Molander-FinellPedersöre lärarförening
Marina Sved-RoddisKristinestads lärarförening
Birgitta Beijar-ÖsterbergKorsholms svenska lärarförening
Annika LindgrénVasa svenska lärarförening
Joakim GranqvistJakobstad-Larsmo lärare
Anna StoreKarleby svenska lärarförening
Britt SödermanMalax-Korsnäs lärarförening
Simon EkstrandNykarleby lärarförening
Johanna BerlinNärpes-Kaskö lärarförening
Johan BoholmKronoby lärarförening
Marie LövholmFSLF
Irmeli LouhelainenSvenska lärarföreningen i Uleåborg

Text och foto: Mattias Fagerholm