Lärarna beskriver en skolvardag där eleverna ofta uttrycker sig kränkande eller hatiskt. Oftast är de kränkande kommentarerna riktade mot andra elever, men lärarna har också själva drabbats.
”Det har helt har spårat ur hur ungdomar talar till varandra”, beskriver en lärare situationen.
Totalt svarade 86 lärare på frågorna i enkäten. FSL distribuerade enkäten till medlemmar som jobbar i årkurserna 7-9.
Ur enkäten framgår också att högerextremistiska tankar har fått fotfäste bland en del elever. En lärare beskriver hur eleverna till och med tycker att det är coolt att vara nazist. ”Jag måste försvara mänskliga rättigheter nästan dagligen”, uppger en lärare. ”Högerextremism är en farlig politisk riktning, på riktigt”, skriver en annan.
Också tidningen Helsingin Sanomat har också gjort en liknande enkät till högstadie- och gymnasielärare och resultatet pekar på att tonen har hårdnat bland eleverna i de finländska skolorna.
Över hälften av lärarna som svarade på Svenska Yles enkät uppger att extrema åsikter bland eleverna är mycket eller ganska belastande i vardagen och man kan ana en viss uppgivenhet. ”Jag vill bort från branschen så fort jag har möjlighet”, uttrycker en lärare det.
FSL har fått ta del av resultaten i enkäten och man är föga överraskad.
– Dels är det en trend som vi ser i samhället att ett visst språkbruk med kränkande inslag normaliseras, vilket är farligt. Åsikterna blir mer extrema och åsiktsbubblor förstärks av sociala medier, säger Pocke Wikström, förbundssekreterare vid FSL, till Svenska Yle.
Text: Mattias Fagerholm