Tom Ahlfors

Fritt fram

Mycket är på gång inför riksdagsvalet och kampanjerna tar sig olika uttryck och kandidaterna gör allt för att få synlighet i medierna.

Tidigt ute ut var Samlingspartiets Wille Rydman som nådde över medietröskeln då han anklagades för opassande och obehagligt beteende mot minderåriga flickor. Händelsen ledde till att Rydman fick foten ur Samlingspartiet och blev tvungen att se sig om efter ett nytt parti. Det blev i enlighet med all förmodan Sannfinländarna.

Finlands näringsminister Mika Lintilä skickade under ett möte ett skojigt mem på sin telefon, men påstår nu att hans Whatsappkonto har blivit kapat. Bilden han (eller – för all del – hans telefon) vidarebefordrat föreställde Socialdemokraternas ordförande, statsminister Sanna Marin och hennes goda vän, partiets vice ordförande, riksdagsman Matias Mäkynen på en scen där de visar upp skyltar med (fabricerade) texter som syftar på Sanna Marins skandalösa festvideor som spred sig i medierna för en tid sedan och Matias Mäkynens färska skandal då han skall ha förfört en tonårig flicka på nattklubb i Vasa och fört hem henne på småtimmarna då hans fru lämpligen nog har befunnit sig i familjens andra hem på annan ort. Det lär ha blivit intimt på småtimmarna påstår vanligtvis välunderrättade källor, såsom exempelvis tidskriften Seiska.

Riksdagsledamot Kimmo Kiljunen har setts gorma och gå an i en Alkobutik i Taavetti, på svenska Davidstad, i södra Karelen då han inte fick köpa sprit av den orsaken att han misstänktes för langning. Nå, så allvarligt var det kanske inte eftersom personen i hans sällskap, som var den som skulle köpa dryckerna, var de facto 34 år gammal, men kunde inte styrka sin ålder, varpå ingen i sällskapet fick handla. Helt enligt reglerna, inget att gorma över. Men det gjorde ändå Kimmo Kiljunen, som enligt hörsägen till och med hotade med att kalla på polisen. Allt för synlighet inför valet. Det hela lär ha löst sig genom att 34-åringen åkte hem efter sitt identitetsbevis och affären kunde slutföras.

På tal om rusmedel råkade redaktionen härförleden få sig tillsänd ett exemplar av Barntidningen Eos som riktar sig till elever i årskurs 4. Det blir klart att Nykterhetsförbundet Hälsa och trafik som ger ut tidskriften nu inte bara vill skydda de unga från tobak, knark och brännvin. Nej, nu inberäknas så kallad energidryck också i den fördärvliga skaran rusmedel. ”Det är viktigt att inte skuldbelägga om barnet kommer hem och har provat på energidryck, tobak eller andra rusmedel”, konstateras i bladet. På annan plats noteras i en fotnot dock att ”Enligt lagen räknas inte energidrycker som rusmedel”. Gå dit och säg sedan, för att citera Guss Mattsson.


Nu önskar Social- o hälsovårdsministeriet genom ”Arbetsgruppen för utveckling av tobaks- och nikotinpolitiken” att all tobak ska vara förbjuden i Finland fram till 2030. Eller nåja, inte all tobak. Cigarretterna skall ju finnas kvar. De är så populära. Men införsel av snus skall förbjudas helt och hållet. Snart är det säkert energidryckernas tur. Sedan konjaken, kaffet, chokladen och Runebergstårtorna.